Když to s oslavami nového roku přeženete. Jak předejít kocovině a zmírnit nevolnost?

Jak se vyvarovat silvestrovské kocoviny?

Odbije půlnoc, bouchá se šampaňské a oslavy příchodu nového roku jsou v plném proudu. Jenže radovánky se mnohdy mohou zvrtnout a skončit nepříjemnou kocovinou. Nevolnosti, kterou provází takzvaně žaludek na vodě či bolest hlavy, lze však částečně předejít. Stejně tak existují rady a tipy, jak kocovinu zmírnit. Na co byste se měli zaměřit?

Strašák všech, kteří si chtějí dopřát několik skleničku alkoholu? Kocovina. Skupina nepříjemných příznaků, mezi něž se řadí únava, motání a bolest hlavy, pocit na zvracení, nevolnost, malátnost, citlivost na světlo i hluk, dehydratace či průjem, nejčastěji konzumenty alkoholických nápojů provází po oslavách příchodu nového roku. Žádný kouzelný vzorec, který by lidem říkal, kolik nápojů mohou vypít a nevolnost se jim vyhne, neexistuje.

ČTĚTE TAKÉ: Švédové vyvinuli pilulku proti kocovině po nadměrném požití alkoholu. Má to ale háček

Základní poučka je všem jasná – čím méně alkoholu vypijete, tím je pravděpodobnost, že vás kocovina na druhý den ráno postihne, menší. Jakkoliv je nevolnost nepříjemná, většinou sama odezní, byť to může trvat 24 hodin, podotýká Mayo Clinic. Zejména to, jak se na pití alkoholu připravíte, může následným nepříjemnostem předejít.

Jak předejít kocovině

  • Vybírejte vhodný alkohol

Pokud se rozhodnete příchod nového roku přivítat s více než jednou skleničkou sektu, myslete na výběr dalšího drinku. Alkoholické nápoje totiž obsahují takzvané kongenery, tedy toxické vedlejší chemické produkty, které v malém množství vznikají během ethanolového kvašení nápoje. Každý druh alkoholu obsahuje jiné množství této látky a může ovlivnit, jak silný průběh kocoviny budete mít.

Některé studie odhalily, že konzumace nápojů s vysokým obsahem kongenerů může závažnost kocoviny zvýšit. Mezi nápoje s nízkým obsahem kongenerů patří víno, vodka, gin nebo bílý rum. Jako pomůcku experti uvádí, že se jedná zejména o čiré či světlé nápoje. Naopak whisky, bourbon, koňak ale i tmavé pivo mají obsah kongenerů vysoký.

„Kongenery v bourbonu výrazně zvýšily intenzitu kocoviny, což není příliš překvapivé, protože bourbon má asi 37krát větší množství kongenerů než vodka,“ uvedl pro CNN k výsledkům jedné studie John Brick, bývalý šéf výzkumu Centra alkoholových studií.

Nebezpečná však v tomto ohledu může být, ač čirá, také tequila. Obecně se však jedná převážně o tmavší nápoje. Výsledkem nejrůznější studií je, že omezení pití na lehká piva, čiré likéry a bílé víno může pomoci udržet kocovinu na uzdě.

  • Hydratujte

Alkohol obecně má diuretický účinek, což znamená, že zvyšuje produkci moči – a to může vést ke ztrátě tekutin. Ačkoli dehydratace není jedinou příčinou kocoviny, přispívá k mnoha jejím běžným příznakům, včetně zvýšené žízně, únavy, bolesti hlavy a závratí, uvádí web Healthline.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Čeká české palírny katastrofa? Až třetina z nich může skončit, obávají se experti

Jak navíc uvedl Brick, vypití pouhých tří a půl sklenice alkoholických nápojů může mít za následek ztrátu až litru vody během několika hodin. „To je pořádné množství vody, které je třeba doplnit,“ podotkl. Dehydratace z alkoholu navíc může ženy ovlivnit více než muže a je pravděpodobnější, že bude trpět kocovinou, i když pije méně než muž.

„Je to proto, že muž má vyšší procento tělesné vody než žena stejné výšky a hmotnosti, takže totožné množství alkoholu bude u muže více zředěné,“ vysvětlil pro CNN doktor Robert Swift, profesor psychiatrie a lidského chování.

Poučka tak zní jasně: pokud pijete alkohol, prokládejte ho vodou nebo jinými nealkoholickými nápoji. „Alkohol můžete zředit i ledem, sodovkou, limonádou nebo jiným míchadlem. Alkohol tak budete konzumovat pomaleji a vaše tělo bude mít větší šanci jej zpracovat,“ sdělili experti pro web Guardian.

  • Nezapomeňte se najíst

Všeobecné doporučení je nepít s prázdným žaludkem, protože jídlo pomáhá lépe absorbovat alkohol. Ten tělu bere potřebné vitamíny a minerály a jídlo navíc pomáhá tělo hydratovat.

Odborníci vzkazují: zapomeňte na pozdní občerstvení po večeru strávením pitím – to už je pozdě. Naopak, najezte se ještě předtím, než vyrazíte do společnosti, a ideálně své drinky prokládejte dalším mlsáním, ať už jde o pochoutky, nebo plnohodnotné chody.

„Pokud si někdo dá panáka alkoholu na lačný žaludek, všechen čistý alkohol se velmi rychle dostane do střev,“ vysvětlil Swift a dodal: „Pokud však žaludek obsahuje potravu, žaludeční šťávy s enzymy ji s alkoholem smísí. Alkohol je tak zředěn a vstřebá se jen jeho malé množství.“ Lékař Rayyn Zafar z Imperial College London například doporučuje, aby lidé konzumovali vajíčka. „Obsahují aminokyselinu cystein, která zpomaluje metabolismus alkoholu,“ doplnil.

  • Pořádně se vyspěte

Nedostatek spánku sice nezpůsobuje kocovinu, ale může ji zhoršit. Příznaky, jako je únava, bolesti hlavy a podrážděnost, se mohou v důsledku nedostatku spánku zhoršit. Když se dobře vyspíte a umožníte svému tělu, aby se před pitím dostatečně zotavilo, můžete zmírnit vaše příznaky a učinit následnou kocovinu snesitelnější. Alkohol pak může způsobovat poruchy spánku, a to zejména, když se konzumuje chronicky nebo ve větším množství, uvádí studie amerického Národního institutu zdraví.

Jak se zbavit kocoviny?

Odborníci tvrdí, že existuje jedna skutečná prevence – nebo lék – na kocovinu: nepijte. „Není žádný jednoduchý lék, víme však o mnoha složitých faktorech, které příznaky kocoviny způsobují,“ podotkl Swift. „To je důvod, proč jediným skutečným lékem na kocovinu je nepít alkohol nebo pít tak malé množství alkoholu, aby to nevyvolalo kocovinu,“ dodal.

  • Pijte vodu nebo ovocný džus

Experti z Mayo Clinic doporučují, aby lidé odolali pokušení léčit kocovinu dalším alkoholem. To by situaci nevyřešilo, jen oddálilo. Díky popíjení vody naopak lidé doplní tekutiny, a zabrání tak dehydrataci. Apel lékařů však někteří konzumenti rozporují. Osobně jim takzvaný „vyprošťovák“ pomáhá překlenout kocovinu lépe.

  • Zkuste kofein

Pokud jste pravidelný piják kávy, vynechání ranního šálku může vést k abstinenci kofeinu a kocovině. „Pokud máte kocovinu, dejte si čtvrt šálku kávy,“ navrhl Brick. „Vyčkejte 20 minut, než se projeví nějaký znatelný účinek. Pokud se vám po kávě neuleví, už ji nepijte,“ doplnil.

  • Pomocník v podobě tabletek a vitamínů

Běžná dávka volně prodejného léku proti bolesti může zmírnit tepání hlavy. Aspirin však může podráždit žaludek. A pokud pravidelně pijete nadměrné množství alkoholu, může paracetamol způsobit vážné poškození jater i v dávkách, které byly dříve považovány za bezpečné. Proto se mu pro jistotu vyhněte.

ČTĚTE TAKÉ: Alarmující zjištění: Děti snadno koupí alkohol na internetu. Může je i zabít, varuje adiktolog

Vzhledem k tomu, že alkohol dehydratuje, může tělo přijít i o základní minerály, jako je sodík, vápník a draslík, které tělo potřebuje. Doplňte je skrze vitamíny.

  • Dejte si svačinu

Nevýrazné potraviny, jako jsou toasty a krekry, mohou zvýšit hladinu cukru v krvi a zklidnit žaludek. Bujónová polévka může pomoci nahradit ztracenou sůl a draslík. Vedle nesáhnete ani se smoothie z bobulovitých plodů nebo s chia semínky či lososem – jedná se o potraviny s vysokým obsahem antioxidantů, které mohou bojovat proti zánětům vznikajícím v důsledku pití alkoholu, píše web Delish.

Pokud se cítíte slabí, pravděpodobně vám chybí draslík. S jeho doplněním může pomoci banán. S obnovou energie pak čaj nebo zmiňovaná káva.

  • Vraťte se do postele

Pokud budete spát dostatečně dlouho, může být kocovina po probuzení pryč.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Namol opilý cizinec srazil v Brně dva chodce. Když se šel druhý den udat, stále nebyl střízlivý:

Tagy: