Čeká české palírny katastrofa? Až třetina z nich může skončit, obávají se experti

Majitele pěstitelských pálenic trápí slabá úroda ovoce.

Smutný osud pálenic

Majitele pěstitelských palíren trápí slabá úroda ovoce. Kvůli tomu letos předpovídají nejhorší sezonu za posledních deset let. Hned na začátku nového roku navíc přijde další rána v podobě zvýšení spotřební daně z lihu. Vyšší náklady očekávají majitelé také v souvislosti s cenami energií. Experti předpovídají, že až třetina palíren může skončit a lidé začnou pálit načerno doma.

Loni touto dobou jezdilo do pálenice v Plesné podle jejího majitele asi 15 zákazníků týdně, letos maximálně tři. „Pálíme jednou týdně. Snažíme se to spojit tak, aby šlo o dva až tři kotle, když máme zatopeno, abychom vydělali alespoň něco,“ řekl pro CNN Prima NEWS Roman Rajský, který palírnu na Ostravsku provozuje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rumová Kofola? Nešťastná volba pro děti i abstinenty, míní experti o kontroverzní příchuti

Zvýšení daně z lihu prosadila vládní koalice v konsolidačním balíčku. Podle něj by se měla v příštích dvou letech zvednout o 10 procent, třetí rok pak ještě o dalších pět procent. Spotřební daň za litr lihu dělá aktuálně 162 korun. V příštím roce už by to mělo být něco přes 178 korun, další rok 196 a ve třetím roce 205 korun.

Jelikož majitelé palíren očekávají příští rok také vyšší ceny energií i odvody za sociální a zdravotní pojištění, budou muset zřejmě zvýšit cenu za litr pálenky. „Nezbude nám nic jiného. Když vám zvednou spotřební daň a zdraží se energie, voda, plyn i elektřina, tak se musí zdražit všechno,“ vysvětlil majitel Petrovické pálenice a moštárny na Karvinsku Alfred Prus.

Podle Unie destilatérů v Česku nyní funguje asi 500 palíren. „Není možné, aby všechny přežily. Náš odhad je takový, že zhruba třetina z nich bude muset skončit,“ obává se představitel Unie destilatérů ČR Jakub Gottwald. Počet pěstitelských palíren klesá dlouhodobě.

„Většinu z těch páleničářů tvoří starší lidé, chybí mladá generace. A když se zeptáte dětí těch majitelů, tak to nechtějí ani dědit,“ zmínil Alfred Prus. I proto odborníci varují, že by mohly začít přibývat případy černého pálení.

Tagy: