Kellner chtěl těsně před smrtí podpořit výzkum rakoviny. Nadace nyní přislíbila 500 milionů

Těsně před tragickou smrtí se nejbohatší Čech zasazoval o to, aby nadace Kellnerových věnovala 500 milionů na výzkumné onkologické centrum. Týden poté, co absolvoval schůzku se šéfem Fakultní nemocnice Motol, odletěl Petr Kellner lyžovat na Aljašku, upozornily Hospodářské noviny. Dar nakonec předala jeho žena Renáta.

Kellner měl podporu výzkumu rakoviny řešit několikrát. Jak upozornily Hospodářské noviny, naposledy se šéf Fakultní nemocnice v Motole Miroslav Ludvík sešel s Kellnerem v polovině března roku 2021. Zhruba za týden nato známý podnikatel tragicky zahynul při nehodě helikoptéry.

ČTĚTE TAKÉ: Skandál českého lékaře v Koreji. Me too v zemi rezonuje a soudy jsou přísné, říká koreanista

Za The Kellner Family Foundation předala 500 milionů korun na vybudování a provoz výzkumného a diagnostického onkologického centra ve Fakultní nemocnici Motol nakonec Kellnerova manželka Ranáta. Hotovo by mělo být v březnu 2026.

Jak dále deník upozornil, když Ludvík podporu výzkumu rakoviny s Kellnerem domlouval, ještě netušil, že v areálu motolské nemocnice bude Český onkologický institut. Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) totiž plánoval, že se samostatná onkologická nemocnice postaví ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Plány se však nakonec kvůli odporu odborné společnosti změnily.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) se bude v centru provádět základní výzkum, který povede k novým lékům. Veškeré objevy pak podle něj budou kompletně ve vlastnictví České republiky, uvedla ČTK.

Centrum ponese podnikatelovo jméno

Podle ředitele Fakultní nemocnice v Motole Miloslava Ludvíka je ve špičkových onkologických centrech po světě propojení s výzkumem běžné. Nadace se podle něj zavazuje, že bude po čtyři roky provoz dotovat 50 miliony korun ročně. „Dovolí nám to vypisovat granty i pro špičkové vědecké kapacity světového formátu, které na sebe zase naopak vážou další granty,“ uvedl. Součástí dohody je i to, že centrum bude v názvu mít Kellnerovo jméno.

Před nedávnem také vyšlo najevo, že Kellner byl po havárii vrtulníku na Aljašce loni v březnu patrně  dvě hodiny živý a snažil se uklidnit dalšího přeživšího, Čecha Davida Horvátha. Kellnerova rodina požádala soud o prošetření nehody.

Tagy: