Kladení věnců, vyznamenávání i dny otevřených dveří. Co všechno se bude dít 28. října?

Prezident Petr Pavel na Vítkově

Výročí vzniku Československa

V pondělí 28. října si připomínáme Den vzniku samostatného československého státu. Na státní svátek je naplánováno hned několik akcí, během nichž budou vrcholní politici vzdávat hold zakladatelům Československa. Lidé se rovněž během dne otevřených dveří mohou dostat do prostor Poslanecké sněmovny či Senátu. Jaké události jsou naplánované a kam můžete o státním svátku zajít?

Hlavní dopolední událostí bude pietní akt ke 106. výročí vzniku samostatného československého státu na pražském Vítkově. Zúčastní se jej prezident Petr Pavel, ministryně obrany Jana Černochová (ODS), premiér Petr Fiala (ODS), náčelník generálního štábu Karel Řehka, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) či pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Událost začíná v 10 hodin.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš dříve mluvil o hodné StB, řekl Lipavský. Jste z dobré party, nešiřte dezinformace, zuřil Vondráček

V 11 hodin se prezident přesune k pomníku T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí, kde položí věnec. Následně pomník ozdobí květinami také předseda Senátu a další zástupci horní komory. Dostavit se chtějí také představitelé SOCDEM v čele s předsedkyní Janou Maláčovou a prvním místopředsedou strany Lubomírem Zaorálkem.

Ve stejný čas vystoupí někdejší prezident Václav Klaus, který pronese v Obecním domě projev k české státnosti a k aktuální politické situaci. Také on plánuje položit kytici k pamětní desce.

V poledne na Pražském hradě povýší prezident Petr Pavel do generálských hodností vybrané vojáky, hasiče, policisty a celníky.

Kromě státnických aktů se chystají i politické akce. Strany ODS, TOP 09 a KDU-ČSL chystají ve 13:00 briefing k podpisu memoranda o společné kandidatuře ve sněmovních volbách v roce 2025. S projevy vystoupí předsedové Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Marek Výborný (KDU-ČSL).

Ve 14 hodin proběhne vzpomínkové setkání k uctění památky padlých legionářů při příležitosti vzniku samostatného československého státu. Akce se zúčastní předseda Senátu Miloš Vystrčil nebo pražský primátor. Událost pořádá Československá obec legionářská a proběhne u pomníku na náměstí Pod Emauzy.

Pozdě odpoledne v 18 hodin zahraje v Obecním domě Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK Smetanovu Mou vlast.

Vrcholem pak bude udílení státních vyznamenání vybraným osobnostem. Událost začíná ve 20:00 ve Vladislavském sále na Pražském hradě.

Dny otevřených dveří lákají tisíce zájemců

Lidé se mohou také těšit, že se jim otevřou jindy nepřístupné prostory. To se týká například Senátu, kde budou prohlídky možné od 8 do 17 hodin.

Od 9 do 16 hodin mohou návštěvníci přijít i do Poslanecké sněmovny. První zájemce přivítá předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová. Ve stejný čas se otevřou dveře Strakovy akademie, kde sídlí vláda.

Od devíti hodin se zpřístupní i ministerstvo školství, kde se návštěvníkům otevře Velký a Malý zrcadlový sál. Možné bude nahlédnout i do pracovny ministra či si projít salonek J. A. Komenského. Otevřený bude i Petschkův palác, kde sídlí ministerstvo průmyslu a obchodu.

Lidé ale mohou vyrazit i na ministerstvo zemědělství. Zájemci se po desáté hodině dopolední dostanou během komentovaných prohlídek například do pracovny či bývalého reprezentativního bytu ministra.

Ve stejný čas se návštěvníci mohou porozhlédnout v budově Magistrátu hlavního města Prahy. K prohlédnutí bude nejen Nová radnice na Mariánském náměstí, ale i primátorská rezidence, Clam-Gallasův palác, Škodovy salonky či budova Městské knihovny Praha.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zákeřný long covid. Problémem je mozková mlha, uvedl Prymula a popsal další potíže

Tagy: