Klárku srazil před školou motorkář, bojovala o život. Střet přežila, teď blízcí prosí o pomoc

Brzy šestnáctileté Klárce se v polovině června změnil život, když ji na přechodu u školy v pražské Troji srazil motorkář. Vlivem nárazu skončila dívka v nemocnici, kde vzhledem k rozsahu zranění bojovala o život. Všechny nesnáze mladá bojovnice překonala a nyní se snaží vrátit zpět do běžného života. Čeká ji však náročná cesta, stejně jako její rodinu. Blízcí proto na platformě Znesnáze založili sbírku, která jim má v náročných chvílích pomoci. Chystá se také benefiční koncert, jehož výtěžek pomůže k naplnění sbírky.

O případu již CNN Prima NEWS v minulosti informovala. K celé situaci došlo 17. června, když Klárka mířila do školy. Na přechodu dostala přednost, za dodávkou se však vyřítila motorka, která přejela do protisměru a dívku na přechodu srazila. „Vlivem silného nárazu letěla asi dvanáct metrů vzduchem. Následkem střetu se dostala do stavu bezprostředního ohrožení života,“ uvádí na platformě Znesnáze Veronika Zídková, která sbírku organizuje.

ČTĚTE TAKÉ: Tři šťastné příběhy z časů povodně. Zachráněná dvojice, topící se kamioňák a člověk v bezvědomí

Po příjezdu záchranné služby se zjistilo, že je Klárka v hlubokém bezvědomí. „Na místě byla uvedena do umělého spánku, zaintubována a napojena na umělou plicní ventilaci. V nemocnici bylo potom provedeno vyšetření CT, které odhalilo rozsáhlé poranění mozku a frakturu stehenní kosti a pánve,“ pokračuje Zídková.

Lékaři byli velmi pesimističtí

Ještě ten samý den se Klárka podrobila ortopedické operaci, která byla zopakována ještě o dva týdny později. „Zároveň musela být provedena dekompresní kraniektomie kvůli vysokému nitrolebnímu tlaku. Při této operaci se vyjme kus lebeční kosti. Lékaři na ARO byli velmi pesimističtí a připravovali rodiče na nejhorší varianty,“ přiznala.

V umělém spánku Klárka strávila tři týdny. Čtvrtý týden se začala pomalu probouzet a následně i komunikovat. „Po měsíci na ARO byla přeložena na oddělení neurologie a poté na oddělení rehabilitace. Po dvou měsících od nehody následovala kranioplastika, tedy vrácení lebeční kosti. Operace se bohužel neobešla bez komplikací, ale všichni pevně doufají, že se její stav bude zlepšovat,“ doplňuje Zídková.

Klárka se dnes potýká s nejrůznějšími zdravotními problémy, jako například s vysokým tlakem, neuropatickými bolestmi, dvojitým viděním a dalšími. Jak Zídková uvedla pro CNN Prima NEWS, Klárka je již doma, kde rehabilituje. Následně pojede do Kladrub, kde bude dále rehabilitovat. „Klárku čekají dlouhodobé pobyty v rehabilitačních ústavech a dlouhé období, kdy jí budou muset zajišťovat neustálou péči a asistenci rodiče,“ uvedla.

Právě proto byla založena sbírka na platformě Znesnáze, která má rodině pomoci. „Prostředky ze sbírky budou využity také na pokrytí nákladů spojených s návratem Klárky do běžného života, které nejsou hrazeny ze strany pojišťovny, jako například na každodenní péči o Klárku a podporu rodiny, zajištění úprav bezbariérového bydlení, nadstandardní lékařskou péči a rehabilitaci,“ líčí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Navzdory postižení Linda vyniká, její talent ocenil i Gott. Dívka touží po harfě, vznikla sbírka

Podotkla, že Klárka bude za veškerou finanční podporu vděčná. „V případě, že by se vybralo více financí, než bude Klárka potřebovat, nevyužité finanční prostředky by ráda věnovala jinému dětskému příběhu na Znesnáze,“ podotýká Zídková.

Atletka a umělkyně, která druhým pomáhala

Mladá studentka gymnázia ještě před prázdninami a osudnou nehodou složila úspěšně zkoušky na další gymnázium s rozšířenou specializací. „Než se jí stal tento vážný úraz, věnovala se aktivně atletice, hrála na flétnu a klavír a ve volných chvílích doučovala mladší děti. Všichni pevně doufají, že se bude moci ke svým koníčkům vrátit,“ doplňuje zakladatelka sbírky.

Mladou bojovnici zná Zídková osobně již několik let. „Nejen, že docházela přímo k nám domů pomáhat s úkoly mým synům, ale také chodila dobrovolně pomáhat dětem do Dětského baletu Praha (DBP) s přípravou představení a dalšími,“ vysvětluje zakladatelka s tím, že Klárka vždy byla velmi zodpovědná, srdečná a všichni ji mají velmi rádi.

„Den před nehodou byla celý večer s DBP v divadle. Asistovala při představení Popelka, které bylo věnováno rozloučení a památce Vlastimila Harapese, který byl dlouholetým patronem tohoto dětského souboru,“ pokračuje Zídková. Zpráva o hrozivé nehodě celý soubor zasáhla. Vedle sbírky se navíc Zídková rozhodla uspořádat benefiční koncert „Hudba a tanec pro Klárku“. Akce, jejíž veškerý výtěžek bude převeden do sbírky na platformě Znesnáze, se koná 29. září v Divadle na Vinohradech od 18:00.

Jak pro CNN Prima NEWS Zídková zdůraznila, všichni uznávaní umělci vystoupí bez nároku na honorář. V rámci akce proběhne také před představením prodejní výstava výtvarných děl dětí ze ZŠ Trojská. „Výtěžek taktéž podpoří Klárku,“ sdělila. Vstupenky je možné zakoupit přímo na stránkách divadla.

„Klárka potřebuje po celou dobu v nemocnici rodiče, kteří se u ní střídají a tuto intenzivní péči bude potřebovat i mimo nemocnici. Její rodiče tedy nemohou chodit plně do zaměstnání. Je to rodina, která má celkem tři děti. Z mého pohledu je potřeba této rodině pomoci zajistit finanční podporu,“ dodává Zídková.

Benefiční koncert i sbírka vznikly pod záštitou Městské části Praha - Troja, která má od nešťastné události snahu zlepšit v místě nehody dopravní bezpečnost. Místní obyvatelé s podporou místního úřadu žádají regulaci tranzitní dopravy v celé ulici Trojská.

Pokud i vy chcete Klárce pomoci, můžete tak učinit na platformě Znesnáze či prostřednictvím akce „Hudba a tanec pro Klárku“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Autobus na Karlovarsku vlétl po srážce s autem na trať. Na místě byli ranění, roli hrál alkohol

Tagy: