Dát Ukrajině kazetovou munici? Biden nás zatáhne do 3. světové války, hřímá Trump

Americký exprezident Donald Trump

Jak funguje kazetová munice?

Rozhodnutí amerického prezidenta Joea Bidena dát Ukrajincům kazetovou munici vyvolalo silné hřmění na americké politické scéně. Velmi tvrdě se do nynějšího prvního muže USA opřel jeho rival a předchůdce Donald Trump. Ten tvrdí, že Biden tímto krokem „přivede USA do 3. světové války“. Sám dodává, že místo darování tohoto kontroverzního arzenálu by se Biden měl „snažit válku ukončit“, ačkoliv sám Trump nikdy nenabídl recept, jak na to. Názory u dalších amerických politiků na kazetovou munici pro Ukrajince se různí.

„Joe Biden by nás neměl tahat blíže k 3. světové válce tím, že Ukrajině pošle kazetovou munici. Měl by se snažit ukončit válku a zastavit ty hrozivé smrti a ničení způsobené nekompetentní administrativou,“ komentoval Trump rozhodnutí svého nástupce, jak informuje například stanice NBC.

Trump dodal, že kazetová munice, která je v řadě států na světě zakázaná, bude „zabíjet a mrzačit nevinné ukrajinské muže, ženy a děti i po následující dekády a dlouho po válce“. USA mezi signatáře dohody o zákazu nepatří, stejně tak ani Ukrajina či Rusko. Právě Moskva navíc kazetovou munici proti Ukrajincům prokazatelně používala, jak dříve informovala například americká televize CNN. A to dokonce už během prvních měsíců invaze. To však Trump nezmiňuje.

„Není jasnější důkaz, že politika Joea Bidena o nekonečné válce na Ukrajině mnohem více oslabila Spojené státy, než ponižující přiznání, že USA má málo zásob munice, tedy něco, po čem naši nepřátelé nepochybně slintali,“ dodal Trump.

Trump v minulosti již několikrát prohlásil, že kdyby byl prezidentem, tak by „válku vyřešil za 24 hodin“. „Oba (Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj) mají slabé stránky a oba mají silné stránky. Během 24 hodin by byla válka vyřešená. Bylo by po ní,“ pronesl Trump během nedávné veřejné debaty stanice CNN.

Odpůrci jsou i mezi demokraty

Jsou ale i další republikáni, kterým vadí poslání kazetové munice Kyjevu. „Myslím, že to ukazuje jistou míru pokrytectví v naší zemi, která si stěžuje na užívání tohoto typu munice, když ji použije jiná země, a pak rozšíříme její využití ve válce,“ pronesl podle listu The Messenger třeba senátor z Kentucky Rand Paul.

Odpůrci se ale najdou i v řadách Bidenových demokratů. „Rozhodnutí Bidenovy administrativy poslat Ukrajině kazetovou munici je zbytečné a jde o hroznou chybu,“ nechala se slyšet stranická kolegyně amerického prezidenta Betty McCollumová. Proti se staví i senátor Cory Booker.

Trumpův viceprezident se Bidena zastává

Mírným paradoxem může být, že Trumpův bývalý viceprezident Mike Pence se staví na opačnou stranu barikády. Rozhodnutí Bidena dát Ukrajincům kazetovou munici totiž podpořil. „Poslání kazetové munice vítám,“ řekl v rozhovoru pro Fox News Trumpův někdejší sekundant a spojenec, který však nyní stojí proti němu, a to coby další z potenciálních kandidátů o republikánskou nominaci na prezidenta.

Podle Pence je nutné, aby Ukrajinci i nadále dostávali od USA a dalších spojenců zbraně, které jim umožní účinně bojovat proti Rusku. „Myslím si, že to celé skončí tím, že Ukrajincům dáme to, co potřebují k vítězství,“ dodal pro Fox News.

Sluší se však dodat, že i Pence má za to, že Ukrajina nemůže vstoupit do Severoatlantické aliance (NATO), pokud válka stále probíhá. Do Bidena si však rovněž rýpl kvůli tomu, že si mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj měl údajně postěžovat, že pomoc USA přichází pozdě.

Mezi zastánce nové dodávky patří i někdejší kandidát na demokratického viceprezidenta, když na hlavu státu kandidovala Hillary Clintonová, Tim Kaine. „Evidentně (Ukrajinci) budou velmi opatrní při jejím použití s ohledem na ochranu svých občanů,“ vysvětloval senátor podle listu The Messenger..

Tagy:
válka NATO Ukrajina americký prezident Joe Biden Mike Pence USA Donald Trump Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Třetí světová válka ruská invaze na Ukrajinu kazetová munice