Klaus: Jet autem po dálnici Praha–Brno je dnes větší riziko než nákaza covidem

Václav Klaus

Nechtě se ze mě stala hlava opozice proti vládním opatřením, protože opoziční politici naprosto selhávají, prohlásil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý prezident Václav Klaus. Dodal, že jízda po dálnici D1 je dnes daleko nebezpečnější než covid.

„Nechtě se ze mě stala hlava opozice proti vládním opatřením, protože opoziční politici naprosto selhávají. Oni rezignovali na tuto roli,“ uvedl Klaus pro CNN Prima NEWS. „Jsem přesvědčený, že jet rychlostí 130 po dálnici z Prahy do Brna je daleko větší riziko než covid. Vím, že jsem riziková skupina a myslím, že má imunitní síla není největší“.

Dělal bych věci jinak než Zeman

Klaus se účastnil demonstrace na Staroměstském náměstí právě proti vládním opatřením a očkování. Na ní vyjádřil averzi vůči vládním opatřením a vakcíně proti covidu. „Lidé jsou svéprávní a mají vlastní rozum. Z toho, co dělám, si berou, co chtějí. Je omylem zavádění těchto plošných opatření. Vládě je potřeba říci, že už toho bylo dost,“ uvedl Klaus v pořadu 360°.

Mimo jiné také podotkl, že pokud by byl v současnosti stále hlavou státu, proti opatřením a vakcíně by se ohrazoval stejně. „Určitě bych se s vládou utkával a polemizoval s ní. V úřadě ale nejsem,“ řekl Klaus. Řadu věcí by prý dělal jinak než současný prezident Miloš Zeman.

Ten Klausovi vzkázal, že s přihlédnutím k jeho věku by se měl nechat očkovat. „Já mu přátelsky odpovídám, že mám svou hlavu a očkování napůl vyzkoušenou vakcínou by mělo být svobodné,“ reagoval Klaus a dodal, že si je vědom, že svým věkem spadá do rizikové skupiny.

Nejsem Prymulou, který káže vodu a pije víno

Klaus opatření porušuje často, po napůl nasazené roušce při pokládání věnce 17. listopadu na Národní třídě vyrazil v úterý do zavřené restaurace v pražských Dejvicích na oběd. Podle manažera restaurace si Klaus objednal jídlo do krabičky a v restauraci si došel na toaletu. Jídlo s sebou si ale neodnesl. Roušku si nevzal ani ve středu při natáčení pořadu 360°.

„Jsem člověk, který proti restrikcím zásadně protestuje – proti karanténám a zavírání obchodů nebo škol. Nejsem Prymulou, který něco vymýšlí a poté to sám porušuje. Nejsem člověk, který káže vodu a pije víno. Já to dělám jako jistou formu občanské neposlušnosti a snažím se postrkávat svět dál, abychom získali svobodu pod diktátem, ve kterém žijeme,“ prohlásil Klaus v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS a dodal, že podle něj si člověk vypěstuje imunitu proti covidu sám.

V následném pořadu 360° na to bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula zareagoval slovy: „Není na tom kus pravdy. Když si budeme budovat přirozenou imunitu, nemuseli bychom být očkováni proti ničemu. Mohli bychom přirozeně prodělávat například spalničky.“

Klaus znovu prezidentem?

Klaus se také vyjádřil ke své eventuální kandidatuře na prezidenta, který se v Česku bude volit v roce 2023. „Volby zatím nejsou, mezitím se stane ještě milion věcí. Takže myšlenka, že bych teď něco takového vyhlašoval, není. Přiznávám ale, že mnoho lidí píše, abych zvážil kandidaturu, to je jediná věc, kterou k tomu řeknu,“ uvedl Klaus.

Každopádně má podmínky, za jakých by se o post hlavy státu opět ucházel „Kdyby to vypadalo tak beznadějně, že by jiný výrazný kandidát s nadějí nebyl, tak by to byl další argument o tom uvažovat,“ dodal.

Tagy: