Prymula: Klaus neříká pravdu. Přirozenou imunitu proti covidu jen tak nezískáte

Roman Prymula 10. 1.

Přirozenou imunitu proti covidu si nejde vypěstovat, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Reagoval tak na slova exprezidenta Václava Klause, který o tom je přesvědčený. Prymula dále uvedl, že ho mrzí, že jeho případ porušení protivládních opatření je používán odpůrci jako příklad nějakého papalášství.

„Není na tom kus pravdy. Kdybychom si budovali přirozenou imunitu, nemuseli bychom být očkováni proti ničemu. Mohli bychom přirozeně prodělávat například spalničky,“ odpověděl Prymula v pořadu 360° na dotaz, zda se ztotožňuje se slovy Václava Klause o vakcíně proti covidu.

Jde o politickou kampaň

Prymula se také ohradil proti dalšímu výroku Klause, že jízda po dálnici D1 je nebezpečnější než nákaza covidem. „Nemyslím si, že by na našich silnicích umíralo 13 tisíc lidí a myslím si, že se dostaneme i na 20 tisíc. Na silnicích je to 500 až 600 lidí ročně,“ řekl Prymula. V roce 2020 zemřelo podle policejních statistik při dopravních nehodách v ČR 466 lidí.

Prymula nesouhlasí ani s celkový vystupováním Václava Klause. „Je to start politické kampaně. Já bych mohl říkat, že nebudu platit daně a půjdu si vlastní cestou. Jeho vyjádření mohou vzbuzovat vášně a není to seriózní. Každý má právo na názor, ale nemůže ho prosazovat násilnými kroky. To bych mohl porušovat zákony a krást, protože by se mi nelíbilo, že má někdo více než já,“ řekl epidemiolog.

Klaus již několikrát úmyslně porušil vládní nařízení, naposledy v úterý, kdy by přistižen, jak vychází z restaurace v pražských Dejvicích, která má být ale oficiálně zavřená. Incident je tak přirovnáván ke kauze Prymuly, jenž ještě jako ministr zdravotnictví navštívil v říjnu také zavřený podnik v Praze na Vyšehradě. Zanedlouho poté kvůli tomu na funkci v čele resortu rezignoval.

S odstupem času celou situaci zhodnotil: „Za svou chybu jsem zaplatil dostatečně. Mrzí mě, že můj příklad je využíván na akcích u odpůrců opatření a očkování stylem, že to bylo nějaké papalášství. Od toho se distancuji,“ řekl Prymula.

Češi jsou pověstní obcházením opatření

Vyjádřil se také ke vzdoru provozovatelů obchodů, kteří začali prodávat i zboží, které není na vládním seznamu nezbytně nutných věcí k životu. „Správně to určitě není. Jsme pověstní tím, jak opatření obejít. V zahraničí třeba nejsou opatření tak přísná, ale naprostá většina lidí se to snaží dodržovat,“ vysvětlil Prymula. Dodal, že seznam zboží, které lze koupit, není dobře nastaven, což ale půjde lehce změnit.

Tagy: