KLDR viní Jihokorejce, že přes hranice posílají „mimozemské věci“. Mají šířit covid

Severní Korea našla bizarní zdůvodnění koronavirové epidemie v zemi. Podle vůdce Kim Čong-una za to mohou Jihokorejci. Ti údajně posílají přes hranice infikované „mimozemské“ předměty, které nákazu covidem způsobují.

Jihokorejští aktivisté nebo severokorejští uprchlíci dlouhá léta posílají směrem do KLDR balónky a letáky, kterými chtějí poukázat na krutost tamního režimu, a otevřít tak Severokorejcům oči. Že by se ale pomocí těchto předmětů mohla šířit nákaza koronavirem, a to dokonce úmyslně, je pochopitelně úsměvná myšlenka.

Přesto se jí chytil samotný vůdce KLDR Kim Čong-un, podle něhož Soul tímto způsobem úmyslně škodí svému severnímu sousedovi. Celému údajně podlému plánu Jižní Koreje pak přidal punc určitého mystična, když uvedl, že věci přelétávají hranici jsou „mimozemskými předměty“. Vůdce nespecifikoval, o jaké předměty jde, nejspíše měl ale na mysli zmiňované balónky. Informoval o tom list Daily Mail.

Kim Čong-un se domnívá, že jeho lidé se domněle infikovaných balónků dotkli, a v zemi se proto začala šířit koronavirová nákaza.

Výmluvy Severní Koreje

Zahraniční média vnímají, že jde o vetchou výmluvu, pomocí které chce KLDR odvést pozornost od vlastní neschopnosti zvládat koronavirovou epidemii. Samotnou přítomnost viru KLDR poprvé po dvou letech oficiálně přiznala v květnu, podle zahraničních pozorovatelů se země potýká s výraznou zdravotnickou krizí.

Severní Korea přiznala, že na covid v zemi zemřelo 73 lidí, odborníci ale režim podezírají, že falšuje data a některé případy covidu počítá jako případy chřipky, aby se vyhnul většímu pozdvižení.

KLDR před časem rovněž oznámila, že se potýká s jinou, blíže nespecifikovanou epidemií. Experti spekulovali, že by se mohlo jednat o tyfus nebo choleru. Severní Korea ale většinu detailů o epidemii úzkostlivě tutlá.

Tagy: