KLDR drtí nová epidemie. Vědci už zřejmě vědí, proč diktátorský režim vyhlásil karanténu

KLDR sice před časem uznala, že se potýká s covidovou nákazou, v zemi ale pravděpodobně vypukla ještě epidemie jiné nemoci. Experti spekulují, že by se mohlo jednat o tyfus nebo choleru. Severní Korea ale většinu detailů o epidemii úzkostlivě tutlá.

KLDR dlouhou dobu tajila, že se potýká s koronavirem. Nakonec ale veřejně uznala, že eviduje přírůstky kolem 25 tisíc nakažených denně. Vedle covidu se ale šíří zemí i jiná nemoc. Severní Korea informovala, že ji sužuje epidemie blíže nespecifikovaného střevního onemocnění.

Experti se obávají, že půjde o něco vážnějšího. Nejčastěji se spekuluje o tom, že v KLDR řádí tyfus nebo cholera. Nemoc měla zasáhnout především přístavní město Haeju, kde podle úřadů zuří „akutní střevní epidemie“.

Vůdce KLDR Kim Čong-un měl v souvislosti se šířením choroby vyhlásit karanténní opatření. Není ale jasné, o jaké restrikce jde, ani kolik lidí se nemocí nakazilo. Zahraniční média spekulují o tom, že epidemii mohla způsobit kontaminace vody nebo potravin.

„Kim zdůraznil potřebu co nejrychleji epidemii zkrotit, a to pomocí důsledných opatření a karantény podezřelých případů. Cílem je zpomalení šíření a potvrzení případů pomocí epidemiologického pozorování a vědeckých testů,“ informovala státní agentura KCNA.

Severní Korea se dlouhodobě potýká se špatnou zdravotní péčí a nedostatkem potravin. Zejména v Jižní Koreji se proto obávají, že se zemí skutečně může šířit některá z vážných nemocí. Informoval o tom web BBC a agentura Reuters.

Tagy: