Obrovské ztráty Rusů v největší tankové bitvě války. Zvolili špatnou taktiku, tvrdí experti

V oblasti Vuhledaru se v posledních týdnech rozhořela prozatím největší tanková bitva celé války na Ukrajině. Podle listu The New York Times se ukrajinským jednotkám daří držet pozice hlavně díky vhodné volbě taktiky. Rusové si naopak u Vuhledaru údajně připisují gigantické ztráty.

Po éře dronů a dělostřelectva teď linie na Ukrajině určují jiné stroje – tanky. Podle představitelů Kyjeva v oblasti Vuhledaru proběhla dosud největší tanková bitva celé války na Ukrajině.

Vuhledar je těžební město, poblíž kterého se nacházejí obří uhelné doly. Oblast leží na jih od Bachmutu, který se Rusové snaží marně dobýt už půl roku. Případné zabrání Vuhledaru by útočníkům umožnilo posunout linii dále na severozápad, což by otevřelo cestu možné expanze ve směru na Záporoží.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Blíží se vzpoura v Rusku? Tvoří se protiputinovský trojlístek, Kadyrov našel nového spojence

Ukrajinci ale Vuhledar prozatím pevně drží. Pole kolem města jsou posetá minami, což znemožňuje postup ruské pěchoty. Obránci také těží z vyvýšené pozice. Klíčovou roli mají tanky.

Nahánění mezi stromy

„Obě strany poslaly tanky do vřavy, prohánějí se polními cestami a manévrují kolem stromořadí. Ruské stroje se řadí v kolonách, zatímco ukrajinské kličkují v obranných pozicích. Pálí z dálky nebo úkrytů pokaždé, když se ruské kolony přiblíží na dohled,“ popsal průběh bitvy list The New York Times.

Podle pozorovatelů se tak Rusové u Vuhledaru vrátili k taktice, která je na úsvitu války stála tuny a tuny těžké techniky. Při pohybu v kolonách jsou ruské tanky mimořádně zranitelné. Ukrajinská armáda tvrdí, že Moskva už v bitvě o Vuhledar ztratila nejméně 130 tanků a obrněných vozidel.

„Studovali jsme cesty, které používají, pak jsme se ukryli a čekali,“ popsal ukrajinský seržant pro americký deník princip útoků ze zálohy. Za velkými ztrátami Ruska může stát také skladba vojáků, kteří u Vuhledaru bojují. Moskva už ztratila řadu zkušených mužů a v tankové bitvě měla nasadit nováčky.

Velké ztráty Ruska?

Kvůli zničené technice Rusové údajně zkoušejí prorazit pěšími útoky, což způsobuje útočníkovi vysoké ztráty. Sami Ukrajinci pak vidí úspěch obrany v pečlivé přípravě. Než k Vuhledaru vůbec ruská tanková kolona vyjela, obránci o ní věděli díky záběrům z dronů.

„Byli jsme připravení. Věděli jsme, že se něco takového stane,“ popsal pro The New York Times ukrajinský poručík.

List Politico už v půlce února informoval, že Rusko mělo v bitvě ztratit nejméně pět tisíc vojáků. U Vuhledaru tak údajně zhasla celá ruská brigáda. Není přitom jasné, kolik vojáků zemřelo, kolik se jich zranilo nebo skončilo v zajetí.

Tagy: