Fatální obklíčení Ukrajinci zažili už v Mariupolu. Z Bachmutu se zřejmě stáhnou, míní Zrno

Schylují se boje o Bachmut ke svému konci? V posledních dnech se spekuluje o tom, že se Ukrajinci kvůli obrovskému ruskému náporu na toto doněcké město již brzy stáhnou. Válečný reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno, který znovu vyrazil na východní Ukrajinu, upozornil, že obráncům v případě setrvání v Bachmutu hrozí fatální obklíčení, které už Ukrajinci zažili v Mariupolu.

Krvavá bitva u Bachmutu trvá již několik měsíců. Vzhledem k její povaze se jí přezdívá „mlýnek na maso“. I přes obrovské ztráty se okupantům během zimy přece jen podařilo dosáhnout v okolí Bachmutu územních zisků a doněcké město čím dál více obkličují. Existuje tak možnost, že se ukrajinská armáda z Bachmutu v dohledné době stáhne.

„Těžko říct, jestli Ukrajinci Bachmut ubrání. O situaci v tomto městě víme velice málo. Nyní jsme odkázáni na oficiální ukrajinské a ruské zdroje. Přístup do Bachmutu je novinářům zakázaný. Víme ale, že ruský tlak se stupňuje. I ukrajinské zdroje uznávají, že Rusové do Bachmutu koncentrovali některé svoje nejlepší úderné skupiny. Rovněž víme, že se okupanti snaží Ukrajince odříznout ze všech stran,“ zmínil Zrno ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Svištění střel a požár. Okupanty jsme proměnili v kosti, komentoval Kyjev záběry

Pravdou je, že o možném ústupu otevřeně diskutují i nejvyšší ukrajinští představitelé. Prezident Volodymyr Zelenskyj sice před časem uvedl, že Ukrajinci budou o Bachmut bojovat tak dlouho, dokud to bude mít smysl, zároveň ale dodal, že nehodlá držet město za každou cenu.

„Rusové už Bachmut obklíčili ze tří stran. Pokud by se jim podařilo dostat k poslední pozemní komunikaci, která je ještě použitelná pro zásobování, tak ukrajinskému vedení pravděpodobně nezbyde nic jiného než nařídit své armádě, aby se stáhla,“ upozornil Zrno. Podle něj by Ukrajinci v případě držení Bachmutu za každou cenu riskovali, že se z města stane kotel, v němž zůstane uvězněno několik tisíc nejlepších ukrajinských vojáků.

„To si Ukrajinci vyzkoušeli už v Mariupolu. Při podobném scénáři v Bachmutu by tak sice vznikl hrdinský příběh o vojácích, kteří bojovali do posledního dechu, ale znamená to také tisíce dalších zajatých vojáků. Proto je velice pravděpodobné, že pokud nedojde k překvapivé ukrajinské protiofenzivě, budou se Ukrajinci nakonec muset stáhnout,“ dodal vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS.

Podle expertů by případné obsazení Bachmutu ruskou armádou bylo pro Kreml spíš symbolickým vítězstvím než opravdovým strategickým úspěchem. Ukrajinci totiž na území centrálního Donbasu vybudovali hustou a hlubokou obrannou síť.

Tři měsíce v obklíčení

Bitva o Mariupol definitivně skončila v květnu minulého roku. Ukrajinci bojovali až do hořkého konce. Fatálně obklíčené přístavní město bránili skoro tři měsíce, a to de facto bez možnosti zásobování municí, vodou či potravinami.

Museli se vypořádávat s každodenním bombardováním, což je postupně donutilo stáhnout se až do rozsáhlého ocelářského komplexu známého jako Azovstal. Zatímco se ruská armáda na jaře posouvala směrem z jihu i východu dál do ukrajinského vnitrozemí, v přímořském Mariupolu nadále svítila malá žlutomodrá tečka odporu.

Ani s hromadícím se počtem zraněných a mrtvých se obránci města nehodlali vzdát. Učinili tak až 20. května, prakticky bez jakýchkoliv zásob.

Tagy:
válka armáda vojáci město Ukrajina Rusko Donbas stažení stažení vojsk Mariupol Matyáš Zrno obklíčení Doněcká oblast Bachmut