Klíma: Vytváříme kult očkování. Zjednodušujete složitý problém, odporoval mu Cikrt

Šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt (vlevo) a politolog Michal Klíma byli hosty pořadu 360°

360° 22.11.2021

Politolog a rektor pražské Metropolitní univerzitní Michal Klíma v pořadu 360° kritizoval rozdělování společnosti. Zejména se mu příčí jednání s neočkovanými. „Část populace je označena za lidi horší kategorie a nemají přístup do veřejného prostoru. Vytváří se kult očkování,“ mínil. Šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt s tím ale zásadně nesouhlasí, podle něj to neodráží realitu a politolog si jen zjednodušuje život.

Klíma v patnácti bodech okomentoval protikoronavirová opatření. V prvním bodě uvedl, že je nutné „ukončit studenou občanskou válku a označování některých za lidi druhé kategorie“. Ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, co tímto výrokem myslel.

„Je to evidentní. Po listopadu došlo k rozhodnutí, že je část populace označena za lidi horší kategorie a nemají přístup do veřejného prostoru. Nemohou jít do restaurací, kin, divadel. Je to bezprecedentní a nespravedlivé,“ uvedl.

Připomněl zároveň, že očkovaní nejsou proti covidu 100% chráněni. „Jsou zde miliony lidí, kteří nemoc prodělali a vždy platilo, že ten kdo prodělá nemoc, tak má protilátky. Teď se to vědomě ignoruje. Uctívá se a vytváří se kult očkování,“ prohlásil. Proti jeho slovům se však ohradil Cikrt.

„Nesouhlasím s tím, co říká pan rektor. Situaci hyperbolizuje, zesiluje způsobem, který neodráží realitu. Není to tak, že by neočkovaní byli lidmi nižší kategorie. Část lidí nemá stejnou spoluodpovědnost a kvůli tomu máme přetížené nemocnice,“ reagoval. Dodal, že je pravda, že i očkovaní mohou přenášet virus, ale zároveň je prokázáno, že ho přenáší méně a kratší dobu.

„Tak to je. Vy jste to podal tak, aby to vyšlo ve vašem vidění světa. S tím nemohu souhlasit. Je škoda, že skvělý intelektuál si takto zjednodušuje život,“ pokračoval v reakci na politologa. Toho mrzelo, že na něj místo diskutování Cikrt slovně útočí. „Každý máme ke svým argumentům data a fakta,“ dodal.

Klíma: Neočkovaní nejsou nezodpovědní

Že by byli podle Klímy neočkovaní nezodpovědní je prý nesmysl. „Říká to i část odborníků z medicíny. Vždy platilo, že ten, kdo projde nemocí, je imunní a má protilátky. Dnešní situace je ale taková, že ten, kdo prodělal nemoc a má protilátky, nemůže do kina nebo divadla. Prostě je vyloučen,“ pokračoval.

Cikrt k tomu poznamenal, že Klíma zřejmě hájí neočkované, kteří nemoc prodělali a mají protilátky. „Ale jaké mají hladiny? To je další část, která se musí oddiskutovat. Experti říkají, že nejlepší je hybridní imunita – prodělání nemoci a alespoň jedna dávka vakcíny. To je silnější imunita než pouhé očkování,“ dodal.

„Hybridní imunita nikdy neexistovala, je to nesmysl. Kdo si covidem projde, je dostatečně imunní. Není třeba žádné posílení. Naopak je to v období epidemie nebezpečné,“ uzavřel Klíma a tvrdil, že osobně není odpůrcem očkování.

Tagy: