Koalice Spolu podpoří dva kandidáty na Hrad. Žádný totiž není ideální, říká Zdechovský

Europoslanec a člen předsednictva lidovců Tomáš Zdechovský

Kdo by vyhrál prezidentské volby

Společného kandidáta na prezidenta mít vládní pětikoalice (ODS, STAN, TOP 09, KDU-ČSL a Piráti) nebude. Podle europoslance a člena předsednictva lidovců Tomáše Zdechovského koalice Spolu pouze podpoří dva kandidáty, žádný totiž nesplňuje všechny požadavky. Oba prý už kandidaturu oznámili, prozradil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Jejich jména by se lidé měli dozvědět ještě před komunálními volbami.

Jste členem předsednictva lidovců. Už víte, jak se vládní koalice postaví k prezidentským volbám?
Je pět vládních politických stran, každá preferuje někoho jiného, takže tam bude asi volnost. Piráti budou mít jinou preferenci, STAN také. Možná, že strany koalice Spolu podpoří jednoho kandidáta, což se nyní rýsuje a je to nejpravděpodobnější řešení.

Takže koalice Spolu nebude mít svého kandidáta, ale někoho podpoří?
Třeba dva lidi.

Jaké dva lidi?
To uvidíte, nechte se překvapit.

Už ti lidé oznámili kandidaturu?
Ano, už oznámili kandidaturu.

Takže je to třeba generál Petr Pavel a Danuše Nerudová?
Třeba.

Co znamená třeba?
To znamená, že to do čtrnácti dnů uvidíte.

Je to tak, že jste se v koalici nemohli dohodnout na jednom, proto jste vybrali dva kandidáty?
Je to tak, že žádný z kandidátů nesplňuje všechny naše požadavky, jak bychom viděli roli prezidenta a jak bychom chtěli, aby nás ten člověk jako prezident reprezentoval.

Prezidenta můžeme mít ale jen jednoho.
Ano, ale pevně věříme, že tito dva kandidáti budou v druhém kole soupeřit proti sobě a my jednoho z nich vybereme.

Je to tedy Pavel a Nerudová?
Není, to ze mě nedostanete. Je ohlášeno 30 kandidatur, ze kterých můžete vybírat. Můžu vám ale říct, že to není Andrej Babiš.

Je to někdo, kdo vychází v průzkumech na vrcholu?
Nemusí vycházet v průzkumech na vrcholu.

Proč ne?
Protože si myslím, že je ještě dostatek času na to, abychom mu pomohli tak, aby ve volbách vyhrál.

Přijdete se jmény ještě před komunálními volbami?
Rozhodně.

Říkali jste, že stanovisko k prezidentským volbám oznámíte po prázdninách. Neměli jsme už ta dvě jména znát?
Neměli, protože atmosféra ve společnosti se mění a je třeba důkladně zvažovat, jestli kandidát je schopen uspět proti Andreji Babišovi. Není to o osobních ambicích třeba Miloše Vystrčila, paní Němcové, mě nebo někoho z nás být prezidentem. Musí se vybrat kandidát, na kterém bude celková politická shoda a který tuto zemi nebude štěpit, ale někam ji posune. Prezident by měl jezdit po světě, šířit dobré jméno, vyjednávat a tak dále. Kde byl náš pan prezident, kam vzal naše podnikatele, kde jim otevřel dveře, co tam dělal?

Pomůže vůbec vaše podpora kandidátům? Není to spíš polibek smrti od vlády, která má nižší důvěru, než by si možná představovala?
Kandidáti na prezidenta jsou voleni napříč politickým spektrem. To znamená, že i kdyby Piráti přišli s tím, že podpoří Andreje Babiše, část jejich voličů mu hlas nikdy nehodí. Takže dáváte doporučení, ale váš volič, příznivec, člen se bude stejně spíš rozhodovat na základě osobnosti. Prezidentské volby jsou spíš jako senátní, ve kterých bych volil třeba i velmi kvalitního kandidáta Pirátů, kterého bych chtěl mít jako senátora.

Tagy: