Köppl: Česko je premiantem východního bloku, část lidí se však na očkování vybodla

Daniel Köppl

Co Čech, to politik! (1125)

Česko na tom s očkováním není tak zle, je premiantem mezi zeměmi bývalého východního bloku. V pořadu Co Čech, to politik! to řekl tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl. Problémem však je, že se na vakcinaci část populace podle jeho slov „vybodla“.

Köppl ve vysílání CNN Prima NEWS hájil očkovací strategii v Česku. „Jsme premianti bývalého východního bloku. Nám se podařilo proočkovat 72 procent dospělé populace. To je super,“ řekl mluvčí resortu zdravotnictví. Zmínil přitom známou kampaň „Udělejme tečku za koronavirem“. Tu ovšem nyní řada lidí kritizuje, protože i očkovaní mohou nákazu šířit, a tudíž pro ně vakcinace pomyslnou tečku neznamenala.

Současný tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví si zároveň postěžoval, že se v Česku zbytečně debatovalo například o uznávání protilátek. „Rakousko od toho ustoupilo a Švýcarsko k tomu sice přistoupilo, ale jen pro území Švýcarska. Ani neuvedlo, jaká je správná hladina protilátek. Tahle debata nás stála několik procent neočkovaných,“ řekl mimo jiné Köppl.

Mnoho Čechů ovšem v průběhu posledních měsíců upozorňovalo, že kampaň vlastně není vidět. Mezi ně patří i houslista Pavel Šporcl. „Osobně jsem žádnou kampaň pro očkování neviděl. Kromě té poslední brutální,“ zmínil známý virtuóz ve vysílání CNN Prima NEWS zatím poslední pokus z dílny současné vlády premiéra v demisi Andreje Babiše, která se snaží lidi přesvědčit k očkování obrázky nevakcinovaných covidových pacientů v nemocnicích.

Köppl reagoval, že vždy je možné pracovat s jistou mírou metafory. „Tečka je metaforou a svým způsobem to tečka je. Pokud budeme proočkovaní, nebude lockdown a uzavírání se,“ dodal mluvčí resortu zdravotnictví s tím, že naopak chválena je slovenská očkovací kampaň, ale se samotným očkováním jsou na tom naši východní sousedé podstatně hůře.

Hostomský: Lockdown je pro každou vládu prohra

Šporcl kritizoval i čerstvá opatření, kterými vláda mimo jiné zrušila vánoční trhy. Houslista se podivil, že zůstávají otevřená například velká obchodní centra, v nichž se srocují davy lidí. „Byl jsem v obchodním centrum a hlava na hlavě. To je přece výsměch. Jsem šťastný, že si můžu koupit kapra, ale není mi jasné, proč se teď v nouzovém stavu uzavřely všechny vánoční trhy,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Uzávěry se příliš nelíbí ani biochemikovi Zdeňku Hostomskému. „Zavírat se do sklepa a čekat, až to projde, je jedno z řešení, ale je to nedůstojné. Pro každou vládu, která vyhlásí lockdown, to je rozhození rukou: ‚Už nevíme, co bychom udělali.‘ Je to prostě prohra,“ řekl v pořadu Co Čech, to politik! Sám by situaci s koronavirem řešil lokálně.

Hostomský dále zmínil, že již v lednu by do Česka mohly přijít léky na koronavirus. „Bude to pilulka. Když ucítíte první příznaky, tak si ji vezmete. Dvakrát denně, každých 12 hodin, pět dní. Má to stejný efekt jako monoklonální protilátky,“ dodal.

Tagy:
Švýcarsko očkování CNN Prima NEWS protilátka Ministerstvo zdravotnictví vláda Česko koronavirus COVID-19 pandemie koronaviru koronavirová opatření Pavel Šporcl lockdown testování na koronavirus Zdeněk Hostomský očkovací strategie Daniel Köppl Co Čech, to politik! Ministerstvo zdravotnictví České republiky Východní blok