REPORTÁŽ: Šampaňské, bučení i fotbálek. Štáby prezidentský kandidátů ovládly silné emoce

Při příchodu do volebního štábu rozdával předseda Národní rady Peter Pellegrini úsměvy na všechny strany. V restauraci Aušpic na břehu Dunaje jej ihned obklopil hlouček novinářů. Kandidát do kamer a diktafonů ochotně rozdával rozhovory, stejně jako jeho spolustraníci, kteří jej do volební centrály přišli podpořit. Po sečtení hlasů úsměvy zhořkly, Pellegrini s méně než 38 procenty skončil druhý. To vítězi úvodního dějství se 42 procenty Ivanu Korčokovi se dlouho a hlasitě tleskalo. Důležitou roli ve druhém kole sehrají voliči třetího Štefana Harabina, který se umístil na třetím místě. Jeho štáb se od centrál favoritů lišil nejen až bizarně lidovým dojmem, ale také vztahem k novinářům.

Výzdobu svého štábu Pellegrini zvolil přinejmenším zajímavou. Ze stropů visely velké křišťálové lustry, celý podnik křičel laciným kýčem a na označení posh by nikdo nemohl nic namítat. Nesnesitelné horko k útulnosti prostředí rozhodně nepřispívalo.

ČTĚTE TAKÉ: Klíčové volby na Slovensku. Někteří voliči odchodu Čaputové litují, jiné zklamala

Před zavřením volebních okrsků reportéři ve výhni osiřeli. Pellegrini zmizel do svého zázemí, a pak o něm média přes hodinu neměla žádné zprávy. Dlouhé mlčení dalo tušit, že se v soukromých prostorech o patro výš nad novináři rozhostilo značné mrzení. Zpočátku sice Pellegrini nad svým úhlavním sokem vedl, jak ale přicházely výsledky z větších měst, propadl se za Korčoka a z druhého místa na něj koukal přes pětiprocentní propast.

Zdálo se, že tým předsedy Hlasu by byl nejradši, kdyby novináři z centrály expremiéra co nejdříve odešli. Anebo usnuli. Do prostoru pro média totiž v průběhu sčítání pustili uklidňující, skoro až meditační hudbu. Novináři ale vytrvali, možná také díky dostatku řízků, dýňové polévky a zeleninového salátu.

Když se po více než hodině od uzavření volebních místností expremiér opět zjevil, zdobil ho viditelně nervózní úsměv. I tváře jeho spolustraníků nabízely stejné hořkokyselé úsměvy. „Nejsem zklamaný, důležité bylo dostat se do druhého kola,“ uvedl kandidát, ale řeč těla mluvila jasně. Průzkumy jej víceméně favorizovaly, vítězství v prvním kole jeho tým jistě věřil.

Podívejte se, jak vypadaly volební štáby favoritů

Rychlé špunty i bučení u Korčoka

Mezi novináři se Pellegrini dlouho nezdržoval. Po pár otázkách zamířil zpět do svého zázemí, a tak nastal čas přesunout se k vítězi prvního kola. Štáb Ivana Korčoka se nacházel patnáct minut pěšky, na druhé straně řeky. Po cestě jsem na chodníku před jedním bratislavským barem narazil na dva korky od šampaňského. Vypálili je tam zřejmě jeho návštěvníci, oslavy uvnitř podniku okolo plazmové televize s volebními výsledky dávají tušit, že v reakci na výsledek liberálního kandidáta.

ČTĚTE TAKÉ: Český krok vůči Ficovi byl správný, míní Kiska. Slovensku ukázal, jak je vnímána naše politika

Metaforické špunty opalovali také příznivci Korčoka v jeho volebním štábu. Větší kontrast lze asi těžko zažít. Z mdlého a neútulného prostoru Pellegriniho centrály jsem se dostal do elektrizujícího fotbalového kotle. Téměř po všech odpovědích vítěze prvního kola voleb na otázky médiím se kongresovým sálem v moderním hotelu Falkensteiner ozval potlesk a hlasité jásání.

Nejen z Korčokových podporovatelů, ale i ze samotného kandidáta sálalo odhodlání triumf v prezidentské volbě za dva týdny stvrdit. „Každý den si kladu otázku, co ještě můžu udělat víc,“ sdělil Korčok.

I přes široké úsměvy šlo ale poznat, že si kandidát i jeho podporovatelé dobře uvědomují, že vyhráli pouze první poločas. „Za vítězství se ještě musí bojovat,“ popsal bývalý prezidentský kandidát a disident František Mikloško. Euforii ve štábu na chvíli přerušila pouze tisková konference Korčokova největšího soka. Když se předseda vládního Hlasu rozpovídal o válce na Ukrajině, rozeznělo se místností hlasité nesouhlasné bučení a pískání.

Kamenné tváře se v průběhu večera podařilo udržet jen ochrance, jejíž příslušníků se v kongresovém sále pohybovalo několik. Štáb vítěze byl totiž ještě otevřenější než centrála Pellegriniho a novináři se mohli volně procházet mezi Korčokovými podporovateli. Mezi nimi se objevilo také několik výrazných postav slovenského veřejného života, například dva expremiéři Mikuláš Dzurinda a Eduard Heger, předseda strany Progresivní Slovensko Michal Šimečka či herec Milan Kňažko.

Víno a fotbálek

Politici Rudolf Huliak a Adam Lučanský ze Slovenské národní strany zase přišli do skutečně bizarního volebního štábu Štefana Harabina. Centrálu měl bývalý předseda Nejvyššího soudu v baru Palmýra na okraji Bratislavy, který vypadal jako podnik čtvrté cenové.

Novinářům Harabinův tým vyhradil jednu místnost se dvěma ulepenými stoly, několika lahvemi vody a vína, fotbálkem a šipkařským automatem. Zbytek podniku byl vyhrazen pro hosty a podporovatele prezidentského kandidáta. Kdo vlastně Harabina přišel podpořit, mohli reportéři zjistit jen přes škvíry v závěsech, anebo když se někdo vydal před bar na cigaretu.

Ke sloučení prostor došlo až ve chvíli, kdy bylo jasné, že se Harabin do druhého kola neprobojuje a předstoupil před novináře. I přes neúspěch ale ve druhém dějství klání sehraje důležitou roli. Harabin je totiž s 11 procenty pro oba postupující bohatou nevěstou.

Zdá se totiž, že zejména jeho voliči rozhodnou, kdo se stane příští slovenskou hlavou státu. Větší šanci oslovit je má podle průzkumu agentury AKO pro televizi JOJ Pellegrini. Měly by ho volit dvě třetiny jeho Harabinových podporovatelů, Korčokovi by svůj hlas mělo vhodit jen šest procent z nich, uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS datová analytička agentury STEM Sarah Komasová. Bronzový uchazeč však ve svém projevu nepodpořil ani jednoho z kandidátů postupujících do druhého kola.

„Moji voliči ví, co mají dělat. Jsou to národně orientovaní lidé, u kterých je hlavní prioritou zachování našeho státu, národní suverenity a míru. Aby ani jejich děti nešly do války, kde by byly zabíjeny,“ konstatoval Harabin.

Další vývoj

První kolo prezidentské volby vyhrál se ziskem 42,52 procenta hlasů Ivan Korčok. Do druhého dějství s ním postupuje expremiér Peter Pellegrini, který dostal těsně nad 37 procent hlasů. Korčok uspěl celkem ve 37 okresech, k vítězství ho tlačily především hlasy z Bratislavy, Košic a středního Slovenska. Předseda slovenského parlamentu Pellegrini vyhrál ve 40 okresech. V částech se silnou maďarskou menšinou, Dunajské Stredě a Komárnu, uspěl Krisztián Forró.

Průzkumy v prvním kole očekávaly velmi těsný souboj dvou favoritů, většina z nich ale věštila triumf předsedy Hlasu. Proto by se dalo hovořit o překvapení, že zvítězil Korčok, a to o více než pět procent.

Předsedu Hlasu podpořila nejsilnější vládní strana Směr i její předseda Robert Fico. Korčok oproti tomu má podporu slovenské opozice. Za jeho osobou stojí Progresivní Slovensko a Svoboda a Solidarita. Žádný z neúspěšných kandidátů zatím ani jednomu z postupujících podporu přímo nevyslovil. Z boje o post hlavy státu v průběhu týdne odstoupili Andrej Danko a Róbert Švec. Oba vyjádřili podporu Štefanu Harabinovi, který se s 11,74 procenty hlasů umístil na třetím místě.

Neúspěšnými kandidáty se dále stali předseda slovensko-maďarské strany Maďarská aliance Krisztián Forró, expremiér Igor Matovič, diplomat Ján Kubiš, historik a archivář Patrik Dubovský, nacionalista Marian Kotleba a Milan Náhlik.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: O čí hlasy se bude před druhým kolem hrát nejvíce?

Tagy:
Slovensko prezidentské volby volby Peter Pellegrini Robert Fico Milan Kňažko Mikuláš Dzurinda Progresívne Slovensko Ivan Korčok volební štáb Štefan Harabin SMER - sociálna demokracia Michal Šimečka