Jako ve škole u tabule. Putin ponížil šéfa civilní rozvědky, video se šíří po sítích

Prezident Vladimir Putin veřejně zesměšnil šéfa civilní rozvědky Sergeje Naryškina.

Projev ruského prezidenta Vladimira Putina

Veřejného ponížení se dostalo ruskému šéfovi civilní rozvědky SVR Sergeji Naryškinovi. Ruský prezident Vladimir Putin mu během pondělního zasedání bezpečností rady skákal do řeči a usměrňoval ho v jeho názoru na uznání nezávislosti Doněcké a Luhanské lidové republiky. Podle komentářů na sociálních sítích se šéf rozvědky bojí.

Rázný tón i jízlivé poznámky si Naryškin vyslechl v pondělí při zasedání bezpečností rady k uznání nezávislosti Doněcké a Luhanské lidové republiky. Putin ho nenechal jedinkrát domluvit, nakonec mu oznámil, aby se vyjadřoval přímo. Šéf rozvědky totiž koktal a nebyl schopen říci souvislou větu.

„Navrhujete zahájit proces vyjednávání, nebo uznání suverenity lidových republik?“ ptal se Putin. Jakmile Naryškin hodlal odpovědět, ruský prezident mu opět skočil do řeči. „Hovořte jasně,“ zdůraznil. Koktající šéf rozvědky uvedl, že „podpoří uznání suverenity“.

„Podpořím nebo podporuji? Hovořte jasně Sergeji,“ útočil dál slovně Putin. „Podporuji plán zahrnout Doněckou a Luhanskou lidovou republiku do Ruské federace,“ pronesl třesoucím hlasem Naryškin. Jenže následoval úšklebek a jízlivá odpověď. „O tom se nebavíme. Jde o uznání jejich nezávislosti, nebo ne?“ odvětil prezident.

Koktající šéf rozvědky dokázal odpovědět pouze: „Ano, podporuji návrh uznání nezávislosti.“ Veřejné zesměšnění neuniklo pozornosti lidí na sociálních sítích. Video ze zasedání se rychle šíří a lidé Naryškinův postoj komentují s nadsázkou i obavami. „Mám podezření, že si domů přinese dvojku,“ glosoval jeho vystoupení jeden z uživatelů.

Další doplňují, že z třesoucího hlasu šéfa rozvědky bylo patrné, že má z Putina strach. „Naryškin je vyděšený, neví, o čem mluví, a chce jen jít domů,“ napsala jiná uživatelka. Lidé se shodují i na tom, že celá debata byla poměrně směšná až parodická. Někteří ji  Výsledkem jednání však bylo uznání nezávislosti Doněcké a Luhanské lidové republiky.

Putin následně do separatistických republik na ukrajinském Donbasu poslal „mírové vojenské jednotky“, Západ reagoval odsouzením tohoto kroku a hodlá na Rusko uvalit sankce.

Tagy: