Kolaps na královském pohřbu. Jeden z vojáků během průvodu upadl na zem s puškou

Jeden z vojáků přítomných na sobotním pohřbu prince Philipa během nástupu upadl. Na přímém slunci působil jako omámený. Když začal padat, stále ještě v rukou svíral svou pušku. Stalo se to ve chvíli, kdy do kaple svatého Jiří na hradě Windsor zrovna vstupovali členové britské královské rodiny, píše web Daily Mirror.

Příslušníci pěšího pluku Rifles, jehož byl Philip dlouholetým patronem, stáli na trávníku před kaplí. Na sobě měli slavnostní uniformu, ke které patří rukavice i čapka. Najednou jeden z nich upadl na trávu. Na fotografiích to vypadá, jako by byl omámený, uvádí web Daily Mirror. Je na nich také vidět, jak se voják snaží po pádu dostat zpět na nohy.

Po jeho pravici stál ještě jiný muž, zřejmě přidržující dalšího vojáka, který sice stál vzpřímeně, ovšem zdaleka ne tak jako ostatní. Navíc měl sklopenou hlavu. V den smutečního obřadu bylo v Londýně na přímém slunci téměř 14 stupňů Celsia.

Armáda na pohřeb prince Philipa nacvičovala celý týden. Během smutečního ceremoniálu hrála klíčovou roli, průvodu se zúčastnili také příslušníci královského námořnictva a letectva.

Princ Philip měl blízký vztah zvláště k námořnictvu

Rakev převážel speciálně upravený model vozu Land Rover Defender, který vévoda pomáhal navrhnout. Byla přehozena vévodovou osobní standartou, na níž byla před věncem z bílých květů, které vybrala sama královna Alžběta II., položena jeho čepice admirála flotily a meč.

Kariéra prince Philipa v královském námořnictvu byla proslulá. Přestože v ní přestal aktivně sloužit v roce 1951, zůstal s ní i dalšími vojenskými složkami úzce spjat i po zbytek svého veřejného života. Už v 17 letech se zapsal do královské námořní akademie Britannia ve městě Dartmouth. Na moři sloužil i během druhé světové války.

Princ Philip zemřel ve spánku 9. dubna na hradě Windsor v 99 letech. Úctyhodných 100 let by dovršil za dva měsíce, a to 10. června. Pohřbu se kvůli vládním restrikcím proti koronaviru zúčastnilo jen 30 lidí namísto původně plánovaných osmi stovek.

Tagy:
Londýn Velká Británie vojáci pohřeb Alžběta II. voják královna Alžběta II. Windsor princ Philip vévoda z Edinburghu Druhá světová válka Britská královská rodina válečné loďstvo Princ Philip, vévoda z Edinburghu Daily Mirror Hrad Windsor