Váš otec pracuje pro Putina, opřel se Zaorálek do Koláře. Pojďme to vyřídit mimo studio, opáčil

Ondřej Kolář (TOP 09) a Lubomír Zaorálek (SOCDEM)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (8)

Lubomír Zaorálek (SOCDEM) je jedním z prvních, kdo začne křičet proti iniciativám na pomoc Ukrajině a „zatápění“ Rusku, řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS Ondřej Kolář (TOP 09), zatímco bývalý ministr zahraničí mluvil o pokrytectví západních elit. Otce poslance TOP 09 a prezidentova poradce Petra Koláře zároveň nařkl z toho, že „pracuje pro peněženku Vladimira Putina“. Petr Kolář vystupuje jako konzultant lobbistické firmy, která dříve spolupracovala s ruskou Gazprombank.

Západ podle Zaorálka nemá žádnou uspořádanou strategii vůči Rusku, ale ještě horší je jeho pokrytectví. „Ursula von der Leyenová přijede do Kyjeva, ukáže papír a řekne: ‚Vyplňte to, a zítra budete členy Evropské unie.‘ To je lež, jako se vstupem do NATO. Dobře se to slibuje, ale realizovat se to nedá,“ prohlásil v Partii.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: ČSSD leží v prachu a hrozí její úplné zničení, řekl Paroubek. Chce levicovou superkoalici

Bývalá hlava české diplomacie se zároveň pustila do poslance Koláře: „Váš otec, poradce prezidenta, pracuje pro Squire Patton Boggs. To je firma proslulá tím, že pomáhá Putinově peněžence Gazprombank. Pro takovou firmu bych nikdy nedokázal pracovat. V americkém Kongresu vám nepodají ruku, kdybyste řekl, že jste syn někoho, kdo pracuje pro Squire Patton Boggs.“

Americká lobbistická firma po ruské invazi na Ukrajinu s Gazprombank ukončila smlouvu, informovala v březnu roku 2022 agentura Reuters. Společnost své lobbistické aktivity pro ruskou finanční instituci poprvé nahlásila v roce 2014, kdy se zaměřovala na „bankovní zákony a regulace včetně aplikovatelných sankcí“. Od roku 2017 nenahlásila žádné zisky, které by jí v souvislosti s lobbingem plynuly od banky.

Firma pomáhá ČEZu proti Gazpromu, oponoval Kolář

Ondřej Kolář útoky odbyl. „Moc nevím, jak tyhle výkřiky souvisí s válkou na Ukrajině. To, že někdo někde pracuje, holt někde pracuje,“ začal. „Pro peněženku Vladimira Putina?“ zopakoval nařčení Zaorálek. „To jsou vaše domněnky. Squire Patton Boggs je mezinárodní právní skupina, která má klienty po celém světě. Klienty přiznává, protože kdyby je nepřiznala, například v Americe by ztratila licenci. Pokud vím, v České republice pomáhá ČEZu v jeho sporu s Gazpromem,“ reagoval s tím, že osobní konfrontaci si mohou s bývalým ministrem vyřešit mimo televizní studio.

Zaorálek zároveň vyjádřil skepsi ohledně realističnosti dodání dělostřelecké munice Ukrajině, jehož možnost nastínil na Mnichovské bezpečnostní konferenci prezident Petr Pavel. „Takže vy říkáte, že je lepší sedět s rukama v klíně a nedělat nic? Ve chvíli, kdy kdokoliv přijde s jakoukoliv iniciativou, jak pomoci Ukrajině a lidově řečeno ‚zatopit‘ Rusku, jste jeden z prvních, kdo vykřikuje, že vůbec nemá cenu cokoliv dělat, protože tu válku stejně prohrajeme. To jsou strašné řeči, kazíte tím morálku,“ pustil se do něj Kolář.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bez USA má problém Ukrajina, ale i my. Putin může ukončit válku klidně zítra, říká Pojar

Tagy: