Kolektivní imunita proti koronaviru? Konzervativní amišové jsou jí nejblíž

Amišové možná dosáhli kolektivní imunity proti covidu.

Tradiční náboženská komunita amišů v americké Pensylvánii se podle místního zdravotního koordinátora blíží k dosažení kolektivní imunity proti koronaviru. Údajně alespoň jeden člen v devíti z deseti domácností prodělal covid. Pensylvánští amišové by se tak stali vůbec první skupinou obyvatel v USA, která dosáhla kolektivní imunity.

Muži s dlouhým plnovousem a slaměným kloboukem, kteří křižují ulice pensylvánského venkova na koňských spřeženích, a přehnaně zahalené ženy. Amišové jsou známí především přísnými zákazy používání moderní techniky, jako jsou auta, telefon či elektřina, ale také uniformními starosvětskými oděvy a dalšími zvláštnostmi. Rovněž odmítají jakékoliv násilí a zastávají pravidlo, že žena je podřízena muži.

Životní styl asi 200 tisíc amišů se zkrátka nemění už několik staletí. Neomezení kontaktů mezi členy této komunity podle lékařů vyústilo v možná vůbec první kolektivní imunitu proti koronaviru ve Spojených státech. V začátcích covidové pandemie totiž amišové přerušili bohoslužby zhruba jen na tři týdny, což bylo jedno z mála opatření, která vůbec přijali. Po zrušení i tohoto omezení se koronavirus zvlášť během května velmi rychle rozšířil.

„Na jaře to bylo špatné. Přibýval doslova jeden pacient za druhým,“ uvedla lékařka Pam Cooperová, která působí v komunitě. Jelikož amišové nepřipojují své domovy k elektrické síti, informace čerpají především z novin a vzájemných hovorů. „Necítím potřebu být více informovaný. Myslím, že většina lidí by byla šťastnější, kdyby médiím nevěnovala tolik pozornosti,“ řekl jeden ze členů náboženské komunity amišů v Pensylvánii.

Svérázní amišové odmítají pobírat důchody i sociální dávky, protože se o své potřebné v rodinách (s průměrně osmi dětmi) starají sami. Na oplátku nemusí odvádět některé daně. Podle místního lékaře komunita v současnosti očekává, že se na ni nebudou vztahovat nařízení vlády o očkování. Nutno však podotknout, že kolektivní imunita získaná v minulém roce je chrání pouze dočasně.

Tagy: