Kolik uprchlíků je ve vašem kraji a městě? Podívejte se na interaktivní grafy a mapy

Před Kongresovým centrem stojí velké červené stany, kde si mohou uprchlíci vyřídit český bankovní účet.

Kuba a Netolický k situaci ohledně uprchlíků

V Česku je v současnosti přes 300 tisíc uprchlíků před válkou na Ukrajině a vláda očekává, že se jejich počet může ještě rapidně zvýšit. Jak jsou po republice rozmístění a kolik jich žije ve vašem kraji či obci? Podívejte se na přehledné interaktivní grafy a mapy.

Od začátku ruské invaze vydalo ministerstvo vnitra uprchlíkům z Ukrajiny přes 308 tisíc víz, jejich počet ale v posledních týdnech mírně klesá. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) předminulý týden uvedl, že se počet běženců ustálil na zhruba 300 tisících a někteří Ukrajinci už z Česka odjíždějí.

Nejvíce běženců z Ukrajiny zůstává stále v Praze, následuje Karlovarský, Plzeňský a Středočeský kraj. Všude je v přepočtu přes 30 uprchlíků na tisíc obyvatel, v Praze je tento ukazatel dokonce téměř dvojnásobný. Naopak na druhém chvostu tabulky jsou Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Důvodů, proč se uprchlíci zdržují hlavně na západě našeho území, může být několik. Jedním z nich je určitě hlavní město, kam lidé z Ukrajiny směřují nejčastěji.

Mezi okresy pak kromě Prahy vládnou v počtu uprchlíků na tisíc obyvatel Tachov, Karlovy Vary, Plzeň nebo Mladá Boleslav. Na Moravě je v přepočtu na množství rezidentů nejvíce zalidněné Brno. Na Karvinsku, Bruntálsku nebo Opavsku pak podle dat ministerstva vnitra připadá přibližně jeden Ukrajinec na deset obyvatel.

Rakušan: Může přijít až 600 tisíc uprchlíků

Podle vlády je možné, že situace na východě Ukrajiny bude eskalovat a do Česka přijde 500 až 600 tisíc uprchlíků. „Musíme s tím počítat. Ale já doufám, že zůstaneme někde u těch 300 tisíc, na kterých jsme se v posledních 14 dnech stabilizovali. Ukrajinský velvyslanec mi líčil, že bytovky v Kyjevě se zase zaplňují, že se lidé na Ukrajinu vrací. Prý mají ranní špičku na příjezdu do Kyjeva, což nezažili od začátku války,“ uvedl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS ministr vnitra Rakušan.

Má ale strach, že případná další ofenziva lidi opět vybudí. „Nemyslím, že to bude podobné první vlně, ale pokud bude válka vleklá, budou lidé do Evropy přicházet v řádech statisíců. Česká republika má dobrou pověst v tom, že jim poskytujeme ubytování, takže myslím, že ke 400 tisícům bychom se postupně a pomalu dostat mohli,“ dodal.

Celkový počet uprchlíků z Ukrajiny od začátku invaze stoupl nad hranici pěti milionů. Hranice do sousedních zemí jich překročilo 5 034 439, informoval minulý týden Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Nejvíce uprchlíků, 2,8 milionu, odešlo podle UNHCR do Polska. Během uplynulých osmi týdnů překročilo téměř 550 tisíc lidí z Ukrajiny také hranice směrem do Ruska. Mnozí z nich tam ale skončili nedobrovolně. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) bylo už na začátku dubna uvnitř Ukrajiny na útěku více než sedm milionu lidí, z nichž mnohé vyhnaly z domovů hlavně bombové a raketové útoky.

*Pokud chcete najít svou obec, stačí zadat její název do bílého pole v levém horním rohu tabulky. Kliknutím na názvy sloupců v červeném poli pak seřadíte data vzestupně či sestupně.

Na Ukrajině žilo před válkou na 37 milionů lidí. Pokud bychom počítali i poloostrov Krym anektovaný v roce 2014 Ruskem a území pod kontrolou proruských separatistů ve dvou samozvaných republikách na východě země, šlo by zhruba o 44 milionů osob.

Gallery

Načítání assetu selhalo, chyba sítě.
Tagy: