Mladý hasič Zdeněk zemřel při nehodě. Byl můj syn v práci, řekl na pietní akci šéf sboru

Kolínští hasiči si připomněli kolegu Zdeňka Hejduka, v místě nehody byla za jejich přítomnosti odhalena pamětní deska (19. 7. 2024).

Pieta za hasiče

Nikdo z hasičského sboru v Kolíně si přesně před rokem nemyslel, že jejich výjezd k požáru v obci Krakovany skončí tragédií. Při nehodě cisterny, která na mokré vozovce nejspíš dostala smyk, přišel o život mladý požárník Zdeněk Hejduk. V místě nehody vznikl památník, který v pátek odhalili zástupci města společně se Zdeňkovými kolegy. Šéf kolínských hasičů Dalibor Zeman poznamenal, že Zdeňka vnímal jako druhého syna v práci.

Každý hasič skládá na začátku svého působení ve sborech slib. Jeho součástí je mimo jiné zmínka, že člen pohotovostní služby nebude „váhat při ochraně zájmů České republiky nasadit i vlastní život“. Zdeněk Hejduk ho splnil do písmene přesně před rokem.

ČTĚTE TAKÉ: Milující táta, hasič i festivalový parťák. Blízcí vzpomínají na tragicky zesnulého Zdeňka

Zničené zábradlí, kde došlo 19. července 2023 k nehodě cisterny, nechalo město vymodelovat jako památník. Před ním je umístěna pamětní deska připomínající zesnulého hasiče. Shodou okolností zemřel přímo před základní školou, kterou navštěvoval.

Jeho kolegové a blízcí se v pátek sešli, aby se zástupci města odhalili pietní místo. Na osudný den si vzpomněl i Zdeňkův kamarád z hasičského sboru Tomáš Plaček: „Bylo mokro, dostali jsme smyk. Zdenda byl můj velký učitel a vzor. O to víc to zabolí, když děláte vše pro to, abyste ho zachránili, ale po příjezdu dalších lidí zjistíte, že na to nestačíte a má to tak být,“ poznamenal s pohnutím v hlase.

Ředitel územního odboru hasičů pro Kolín Zeman připomněl, že zesnulého požárníka znal od útlého věku. „Byl to takový můj druhý syn v zaměstnání. Ztráta pro mě byla nesmírně těžká,“ připustil.

V osudnou noc s ním byl v sanitce i tehdy, kdy bylo jasné, že zranění jsou fatální. „Když tam stojíte vedle kluka, k němuž máte takto blízko, je to opravdu těžké,“ pronesl šéf sboru.

Příběh zemřelého hasiče všechny spojil

Nehodu brali hasiči jako zlý sen, z kterého není možné se probudit, jak sami říkají. S následky tragické události se museli naučit žít stejně jako vdova Karolína. Když lidé kladli květiny k novému památníku, držela manželovu přilbu a něžně ji hladila. Zeman zdůraznil, že je velká bojovnice.

„Absolutní respekt vůči ní, že po takových věcech nastoupila k hasičskému sboru a nese rodinnou tradici dále,“ dodal velitel kolínských hasičů. Kamarádi z řad hasičů, policistů i záchranářů jsou přesvědčení, že by měl z celého pátečního dne Zdeněk radost, a to hlavně proto, že jeho příběh všechny spojil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mladík se zabil v chatové oblasti na Slovensku pádem z okna, roli zřejmě hrál alkohol

Tagy: