KOMENTÁŘ: Ano, Rakušan „má koule“. Cirkus v Karviné je ale spíš divadlem pro Pražáky

Ten Rakušan má ale koule, já bych to teda nedal. Mnoho takových komplimentů obdržel Vít Rakušan poté, co dorazil za svými odpůrci do karvinské pivnice a čelil jejich ostrým dotazům či nadávkám. I když je takový krok možná ocenění hodný, přesto vicepremiér a šéf STAN zmíněnou dvouhodinovou „diskusí“ nezměnil vůbec nic. Tyto „debaty bez cenzury“ jsou spíš pěkným divadlem pro Pražáky než snahou udobřit si odpůrce v baštách ANO a SPD. Možná by bylo přece jen lepší, kdyby člen vlády raději věnoval více pozornosti svému resortu vnitra.

Z marketingového hlediska je určitě nová kampaň Starostů skvělým tahem. Hnutí STAN od roku 2021, kdy i díky předvolební koalici s Piráty a kroužkovacímu masakru získalo 33 poslanců, zklamalo mnoho svých voličů. Zejména politické kauzy v čele s Dozimetrem příliš na důvěře nepřidaly.

VIDEO: Rakušan vysvětloval vládní politiku v Karviné

Nyní se ale šéf vládního hnutí rozohnil ve volejbalové šatně a řekl „dost!“. Bude cestovat po regionech a debatovat se zástupci lidu o tom, co je špatně. První zastávka Karviná – město, v němž dvě současná opoziční hnutí ANO a SPD obdržela v posledních sněmovních volbách dohromady zhruba 60 procent hlasů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pískání, křik a volání po demisi. Rakušan zažil při hospodské diskuzi v Karviné horké chvíle

A jak dvouhodinová debata v tamní pivnici Centrum vypadala? Z jejího sledování doslova bolely oči a uši. „Převážně agresivně naladění pivaři a nebezpečně moc osob na metr čtvereční v uzavřeném prostoru,“ popsal ve své reportáži novinář Ivan Motýl. Verbální agresivita, nadávky i zastávání se masového vraha Putina – tak se v kostce chovala valná většina hostů.

Rakušan peprným dotazům, nadávkám a konspiračním konstruktům čelil s klidem a nadhledem. To je třeba uznat. K čemu to ale celé bylo? K ničemu... Nebylo by lepší radši prezentovat svou práci na ministerstvu vnitra než „diskutovat“ s lidmi, kteří tvrdí, že Ukrajina není obětí ruské agrese?

Obzvlášť v době, kdy se ve Sněmovně řeší pětikoaliční návrh týkající se možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Zrovna v této projednávané novele zákona se přitom nachází řada nejasností, což připustila i vládní pětikoalice. Mimochodem – je to právě Rakušanův resort, který má celý průběh voleb zastřešovat.

Rakušanovy výjezdy do Karviné a dalších regionů po celé republice zatím působí dojmem, že budou plnit roli zábavného, až bizarního divadla pro nerozhodnuté voliče ve větších krajských městech v čele s Prahou. Přízeň mnoha městských „kavárníků“ totiž Starostové za uplynulou dobu ztratili. Nyní ji chtějí získat zpět. STAN bude také zcela jistě pokračovat s tichým jakoby distancem od zbytku vládní koalice v čele s ODS.

Ano, Vít Rakušan výletem do Karviné ukázal, že má koule. Zatím se – na rozdíl od Andreje Babiše – neschovává před svými odpůrci do cukrárny. Bude to ale stačit? Pro voliče, kteří nejsou zvědaví na laciný populismus a od volených zástupců čekají reálnou politiku, je to sakra málo.

Tagy: