Pískání, křik a volání po demisi. Rakušan zažil při hospodské diskuzi v Karviné horké chvíle

Ministr Rakušan (STAN) na Debatě bez cenzury v Karviné (22. 1. 2024)

Rakušan vysvětloval vládní politiku v Karviné

Volání po demisi si v pondělí v karvinské hospodě vyslechl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Začal tam své turné nazvané Debaty bez cenzury. Lákal na ně klipem ze sportovní šatny, kde přiznává, že se vládní práce ne vždy daří. Právě na demisi mířil i první dotaz, lidé se ale ptali například i na věci ohledně vězeňské služby. Chvílemi bylo v podniku pořádně bouřlivo.

„Můžete se ptát, na co chcete. V tomhle státě žádná cenzura není,“ řekl Rakušan na úvod pondělní debaty v Karviné, načež se setkal s pokřikováním osazenstva hospody. „Chci se zeptat, kdy podáš demisi, protože už jsi pokazil, na co jsi sáhl,“ konfrontoval ministra jeden z prvních tazatelů, kteří dostali slovo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Okamura volá po úřednické vládě a nových volbách. Koalice by byla hloupá, oponoval Vondra

Rakušan označil dotaz na začátek za ostrý. „Odpověď vás možná zklame, ale demisi nehodlám podávat, máme zde volby, které rozhodnou, kdo v příští vládě bude sedět,“ reagoval za pokřikování některých hostů.

Později se v sále spustilo i skandování, vyzývající ministra vnitra k demisi. Předseda Starostů a nezávislých se publikum pokusil uklidnit s tím, že takto znemožňuje pokládání dotazům lidem, kteří se skutečně ptát chtějí. Rakušan průběh debaty živě vysílal na svých sociálních sítích, kde je k vidění její více než dvouhodinový záznam.

„Nebylo to snadný. Ale naše země se nebude posouvat dopředu, pokud v ní nebude probíhat svobodná diskuze, když budeme utíkat před kritikou a nepostavíme se problémům čelem. To, že někteří lidé nejsou takové debaty schopni, neznamená, že by na ni ta většina, která diskutovat chce, měla zanevřít. Díky, Karviná, a těším se příští pondělí do Sokolova,“ zhodnotil ministr následně premiéru svých Debat bez cenzury na sociální síti X.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rakušan se měl věnovat střelbě na UK, ne videu z šatny, míní Vondra. Nerudová ministra hájila

Tagy: