KOMENTÁŘ: Biden udělal to, co měl už dávno. Demokratům dopřál ještě poslední nádech

Joe Biden v Baltimoru v roce 2021

Biden vzdal volby na prezidenta USA

Americký prezident Joe Biden odstoupil z klání o Bílý dům. U jiných politiků by snad šlo o selhání, v jeho případě to ale můžeme hodnotit jako úspěch a projev státnické sebereflexe. Biden zhodnotil, že by byl boj o druhý mandát proti Donaldu Trumpovi nad jeho síly. Jen k tomu měl dospět mnohem dříve.

Bývaly časy, kdy se v některých médiích o přešlapech Joea Bidena tak trochu galantně mlčelo. Věčné přeřeky, výpadky paměti, promluvy k osobám, které už jsou po smrti...

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Pro řadu novinářů bývalo tabu o tom psát. Nezřídka se stávalo, že když někdo upozornil na další Bidenovo faux pas, byl na sítích šikanován, že už zase vytrhává věci z kontextu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Demokraté mají o Bidenově náhradníkovi jasno, píše CNN. Kdo může vyzvat Trumpa ve volbách?

Ty doby jsou pryč. Americká společnost byla nalomená jako první. Už loni zhruba polovina tamních občanů nevěřila, že má Biden dostatek mentálních kapacit pro hladký druhý mandát. Postupně začal v USA procitat i mediální mainstream. Křehkou auru kolem Bidena nakonec prolomil list Washington Post, který v září minulého roku publikoval komentář s titulkem „Biden by v roce 2024 neměl kandidovat“.

Největší Bidenovi stoupenci pak nad prezidentem zlomili hůl po letošní červnové debatě, ve které prezident s Trumpem nedokázal držet rétorické tempo. V Demokratické straně se tehdy rozblikal maják a politici, sponzoři a celebrity začali na Bidena naléhat, aby toho nechal.

Biden nebyl špatný politik. Jenže se zapsal do dějin jako státník, který neodhadl míru. Podobně jako na večírku. Chtěl další a další skleničku. Politický komentátor Roman Joch ostatně pro CNN Prima NEWS naznačil, že Bidenovi moc až příliš zachutnala. Komu taky moc nechutná. Je ale úlohou státníků a lidí na klíčových postech, aby poznali, kdy už canrbál skončil a hudba dohrála.

Co bude dál?

Prezident se neprovinil stářím, ale svou tvrdohlavostí. A nejvíce mu za to bude spílat jeho vlastní Demokratická strana, která teď musí narychlo shánět náhradníka. Biden ukázal na svou viceprezidentku Kamalu Harrisovou. Přijme nominaci? Zřejmě ano. Bude to ale demokratům stačit? Vždyť Harrisová byla ve své funkci extrémně neviditelná, a to nejen pro zahraniční pozorovatele, ale i pro domácí scénu. Ostatně ani přední americká média na ní nenechávala nit suchou. Mnohem viditelnější službu pro USA prováděl třeba ministr zahraničí Antony Blinken, vrchní napravovač Bidenových přešlapů.

Harrisová má sice podle některých průzkumů i sázkových kanceláří větší šanci na triumf než Biden, na rozjetého Trumpa to ale zřejmě stačit nebude. I tak mají demokraté alespoň nějaký čas k dobru. Především se jim povedlo uchránit prezidenta od možná opravdu drtivé porážky ve volbách. A to by si muž tolik zkoušený životem jako Biden nezasloužil. Ani historici nebudou na jeho éru ve finále vzpomínat tak špatně. Jen budou potřebovat odstup. Stejný odstup si teď může dopřát i Biden.

VIDEO: Trump a Zelenskyj se dohodli na setkání. Přinesu světu mír, řekl kandidát na prezidenta USA

Tagy: