KOMENTÁŘ: „Bitva“ o most Legií aneb Jak se Piráti a Zelení pokusili o revoluci bez manuálu

Pochodu Hnutí pro život se snažili zabránit účastníci protestní akce „Neprojdou. Zastavme pochod klerofašistů“.

Protest proti Pochodu pro život

Praha si o víkendu užila zase trochu legrace. Městem se běžel půlmaraton, proplétaly se jím postavičky převlečené za filmové sci-fi hrdiny ze setkání Comic-Con a k tomu se střetli odpůrci potratů z Hnutí pro život se svými tradičními protivníky z feministických a queer (ať už to znamená cokoliv) kolektivů, anarchistů a politiků Zelených a Pirátů.

Zbytek republiky asi o jedněch či druhých do té doby neslyšel. Hnutí pro život je převážně omezené na katolické prostředí a anarchistické, feministické a queer kolektivy na studenty humanitních fakult v našem hlavním městě. Oboje jsou pro běžného Čecha skupiny tak trochu z jiného vesmíru.

ČTĚTE TAKÉ - GLOSA: Ultralevičáci, melouni a vítači. Jak moc jsou zvěsti o Zelených pravdivé?

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Jedna skupina ale svůj pochod řádně nahlásila a zcela pokojně se snažila (ostatně v průvodu bylo velké množství rodin s dětmi) projít nahlášenou trasou. Naopak anarchisté a spol. se průvod pokusili nelegálně zastavit zablokováním mostu Legií. A tam začala zábava. Jistou vynalézavost nelze organizátorům blokády upřít – natáhnout přes vozovku lano a na tom zavěsit z obou stran lezce jako jakési živé štíty, to jsme tu ještě neměli. Asi nápad soudruhů z Německa, kteří dorazili v hojném počtu, o čemž svědčil i dvojjazyčný transparent „Od Lipska po Prahu proti patriarchátu“. Němečtí anarchisté byli odjakživa jiná liga…

Policie samozřejmě o všem věděla, ostatně na sociálních sítích se všechny ty různé kolektivy svolávaly a domlouvaly. Finální setkání (které půvabně označují jako „akční plénum“) měli den před akcí na Štvanici a bylo by s podivem, kdyby tam nějaký tajný policista převlečený za nebinární bytost nebyl.

‼️UŽ DNES - AKČNÍ PLÉNUM K ZÍTŘEJŠÍ BLOKÁDĚ POCHODU PRO ŽIVOT‼️ Zítra se Prahou chystají projít klerofašisti z...

Posted by Kolektiv 115 on Friday, April 5, 2024

Policisté tedy provedli to, co se obvykle dělá – vyzvali účastníky nelegální blokády, aby se rozešli. Ti to dle očekávání odmítli. Pořád by se ale zas tak moc nestalo, kdyby přes most nechtěli projet hasiči mířící na Malou Stranu. Ti přijeli, viděli demonstranty, kteří se odmítali rozejít, a navíc je policie informovala o napnutém laně. Po zhruba třiceti sekundách se proto za potlesku protestujících otočili a vydali se na místo jinou trasou.

Známá krajně levicová novinářka a aktivistka Apolena Rychlíková pak na síť X (dříve Twitter) napsala, že měli hasiči s demonstranty o odstranění lana vyjednávat, což je jistě zajímavý a podnětný příspěvek k práci Integrovaného záchranného systému.

Každopádně vítězství kolektivů nad hasiči bylo jejich poslední. Policie odklonila průvod Hnutí pro život, most na obou stranách uzavřela, a účastníky, kteří odmítali její výzvu se rozejít, začala postupně důkladně legitimovat. Jak se říká, „ztotožňovat“. A tady nastalo peklo. Skutečné peklo. Globálním oteplováním zvlčilé počasí si dovolilo vystoupat k teplotě 26 stupňů a lidé začali na mostě umírat. Obrazně naštěstí…

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová naříkala na X, že „stojíme bez vody a ve výhni“. Zelená kandidátka do téže instituce Johana Nejedlová: „jsme už skoro dvě hodiny ve výhni na mostě bez vody.“ A existence jménem Kryštof Stupka: „nemáme vodu a nikdo se s námi nechce bavit“.

Nutno dodat,  že nářek salonních levičáků ukázal, jak moc je kavárenská levice vzdálená od reálné revoluce. Všechny zúčastněné kolektivy totiž před akcí na svých sociálních sítích šířily jakýsi manuál od prověřených soudruhů z Anarchistické federace. Škoda, že ho asi nečetli… Mohli se tam dozvědět vše potřebné.

„Den se může vyvinout různě, vezmi si adekvátní boty a oblečení, vodu (ne alkohol), něco k snědku a pokud víš, že můžeš potřebovat, léky, nezapomínej jíst a pít, všímej si stavu kámošů*ek ze své afinitky,“ stojí v něm například.

Protože revoluční mládež nyní používá nový pravopis, vysvětlím jen, že afinitka je něco jako parta, kámoši*ky znamená, že jde o muže i ženy (asi) a pokud narazíte na větu „Jsme připravenx na pochod“, tak tam jsou zařazena i všechna ostatní pohlaví a gendery. A nebo taky ne, třeba je to jen vzpoura proti diktatuře českého pravopisu, kdo ví…

Každopádně nápad vzít si vodu nebyl jedinou dobrou radou od Anarchistické federace. Když se vzápětí salonní levičáci divili, že je policie na mostě uzavřela, mohli si to divení ušetřit, kdyby (opět) důkladně četli připravený manuál.

Anarchisté tam celkem precizně popsali, že „pokud se klerofašounům rozhodnete postavit do cesty, policie vám nejprve dá výzvu, abyste něco udělali, nebo naopak nedělali. Například: ‚Jménem zákona opusťte komunikaci a uvolněte prostor!‘ V takovou chvíli se musíte rozhodnout, jestli výzvu uposlechnete, nebo ne, a případně se přesunout jinam.“

A návod pokračuje celkem jasnou řečí: „Pokud se rozhodnete výzvu nerespektovat, policie proti vám může zakročit. To většinou znamená, že se vás pokusí vytlačit z místa a následně buď rovnou legitimovat, nebo zajistit a předvést na služebnu.“

Jako třešinka na dortu pak působí varování: „Hlavně se nenechat policií obklíčit (zaketlovat) hned na začátku!“

A s takovým materiálem máte pak dělat revoluci…

Tagy:
Německo policie revoluce protesty pochod Praha anarchismus blokáda Apolena Rychlíková Malá Strana Hnutí Pro život ČR most Legií Anarchistická federace