KOMENTÁŘ: Konec loajality. Rakušan vyzval Fialu na souboj, bude výsledkem mat pro všechny?

Vít Rakušan a Petr Fiala

Konec taktizování, řeknu to Fialovi, slibuje Rakušan ve videu

Supervolební rok 2024 odstartoval a není překvapením, že do útoku jako první vytáhlo právě hnutí STAN. Svým koaličním partnerům vzkazuje, že odteď bude vše jinak, taktizování končí a jde se na kampaň mezi lidmi. Právě tristní až nulová komunikace je tím, za co současná vláda schytává největší kritiku. Přitom slibovala, že právě v tomhle bude lepší než kabinet Andreje Babiše.

„Pánové, tohle nebylo dobrý. Lidi na nás koukají a vůbec nerozumí, co děláme. Zbytečně taktizujeme. Hrajeme při zdi. Důvěru mnohých jsme zklamali, jen abychom zůstali ve hře,“ stěžuje si předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan ve videu, kterým chtějí Starostové upoutat na debaty s voliči. Za těmi se rozjedou do regionů už koncem ledna. Že je video vlastně trochu legrační, Vít Rakušan poněkud prkenný a celé je to prostě tak trochu trapné, už asi nikoho moc nepřekvapí. Na druhou stranu, účel splnilo, mluví se o něm.

ČTĚTE TAKÉ: Rakušan odráží kritiku: Vláda musí zabrat, to byla podstata videa. Premiéra jsem nenapadal

Kdo politiku sleduje, tomu muselo být jasné, že pět stran ve vládě nemůže společně táhnout za jeden provaz po celé volební období. Fakt, že první dva roky vládnutí k sobě byly strany navenek poměrně loajální, nebyl ani tak dán výsledkem perfektního fungování koalice, jako spíš snahou jednotlivých subjektů uchránil svůj vlastní flek. Doba hájení, zdá se, skončila.

STAN útočí s novým marketérem

Koalice Spolu moc dobře ví, že pouze soudržnost ji může udržet konkurenceschopnou vůči hnutí ANO, nicméně často za cenu ztráty vlastní identity nebo opuštění důležitých témat. První otřesy jsou v tomto ohledu patrné už v souvislosti s vyjednáváním o kandidátce do Evropského parlamentu. Po kauze Jurečkova večírku v den střelby na Filozofické fakultě UK se navíc probouzí i někteří lidovci a začínají vážně řešit budoucnost své strany. Nicméně podle informací redakce je dohoda taková, že dokud ODS povede Petr Fiala, koalice zůstane.

Osoba Petra Fialy je bezpochyby důležitým faktorem pro udržení problémů Spolu i celé vládní pětikoalice pod pokličkou. Byť se na první pohled může zdát, že premiér není schopen rázně zakročit (jak jsme bývali zvyklí u Andreje Babiše, často ale bez valného výsledku), jeho klidný přístup a rozvaha byla doposud naopak největší silou této vlády.

„Je to i o nějaké úctě a loajalitě k premiérovi. Těžko se vám kritizuje někdo, kdo s vámi jedná slušně. Představte si, že v úterý rozjedete masivní kritiku a ve středu si máte sednout za jeden stůl na vládě. Myslím, že by to řadě ministrů bylo vůči němu prostě trapné a i proto se všichni drží,“ řekl již před časem CNN Prima NEWS zdroj z jedné z vládních stran.

Jako první tuto loajalitu přerušilo právě hnutí STAN. A upřímně, dalo se to očekávat. Koalice Spolu si sama vlastní rybník nevypustí a Piráti jednoduše nemají aktuálně takovou politickou sílu. O tom, že se podobná politická strategie v hnutí chystá, se v kuloárech šuškalo už na podzim. Strana navíc do PR investovala hodně času i peněz a začala spolupracovat s novým marketérem Michalem Repou, který pomáhal v kampani Zuzaně Čaputové nebo Petru Pavlovi.

Nebudeme držet jazyk za zuby

„Jde hlavně o rétoriku. Je to o nějaké sebereflexi. Už nebude dělat zbytečné kompromisy a na všechno slepě kývat. Chceme se bavit o euru, nechceme držet jazyk za zuby, když Stanjura oznámí, že už se nebudou dělat žádné reformy. Dlouho jsme od voličů i straníků poslouchali, že mlčíme a že je vláda odtržená od reality. Tak jsme přišli se změnou,“ řekl CNN Prima NEWS zdroj blízký straně.

Velkou roli v načasování hrají samozřejmě blížící se evropské volby. Už koncem loňského roku začala od kandidátů do Europarlamentu směrem k ministrům směřovat ostrá slova. Ozval se například Jan Farský ve chvíli, kdy ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) oznámil, že stát kupuje benzínky Robin Oil a jejich ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela o tom nemá tušení.

Ačkoliv je z předchozích zkušeností zřejmé, že jakmile se vláda začne veřejně hádat, nahrává tím opozici, a nakonec tak uškodí všem, z hlediska STAN se dá do jisté míry hovořit o logickém kroku. Starostové cítí šanci uspět v evropských volbách, kam kandidují sami za sebe. Zároveň je na podzim čekají extrémně důležité krajské volby, kde budou obhajovat čtyři hejtmanské posty – Středočeský, Liberecký, Olomoucký a Karlovarský kraj.

Pokud by se jen vezli ve slušné rétorice Petra Fialy a čekali, zda se podaří vládě vykomunikovat dílčí úspěchy, nemuselo by se jim to vyplatit. Na druhou stranu na jejich riskantní krok mohou doplatit všichni a současná opozice se ani nebude muset tolik snažit.

Je otázkou, zda premiér Fiala a celá ODS hozenou rukavici přijme a do ringu vyrazí. Osobně v to příliš nevěřím, ale i v ODS je řada vlčáků, kteří Fialovi dýchají na záda a chtějí, aby se jasněji a rázněji vymezil.

Pokud ji přijme, mohlo by se taky stát, že až se příště u Víta Rakušana objeví jakýsi šifrovaný telefon, Fiala už ho nepodrží. Je to totiž právě hnutí STAN, které má samo máslo na hlavě a řada vládních průšvihů jde za ním. Jako jeden příklad za všechny by se dala vypíchnout tristní komunikace ministra Síkely a nezapomeňme ani na to, že kvůli kauze Dozimetr skončil na ministerstvu školství jeden z klíčových mužů celé strany a její zakladatel Petr Gazdík.

Zda STAN konfrontační taktiku bude držet až do parlamentních voleb 2025, nebo jde jen o otevření manévrovacího prostoru pro kandidáty do Europarlamentu, ukážou následující měsíce. Ale pokud se chcete s Vítem Rakušanem v ringu utkat, první možnost máte už 22. ledna v Karviné.

K TÉMATU: Závody v trapnosti. Rakušanovi marketéři zkouší trumfnout Fialovu Nutellu, míní Kolář. Podívejte se na video.

Tagy: