Horko v Havířově: Rakušan čelil ostrým výpadům. V debatách ho vystřídá Nerudová a Farský

Kdo vás platí? A nestydíte se za sebe? I těmto dotazům čelil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) během závěrečné debaty v havířovském domě Reneta. S kritiky se neshodl například v otázce Ukrajiny. Velké vášně vzbuzovala také diskuse o migraci. Debaty bez cenzury budou pokračovat dál. Rakušana vystřídají lídři STAN do europarlamentu Jan Farský a Danuše Nerudová.

Pětidemolice, banderovci či neonacisté. První otázky na Rakušana se týkaly ruské invaze na Ukrajinu. Řečníci ministra vnitra kritizovali za pomoc napadené zemi. Rakušan jako přirovnání k „míru“ podle Moskvy zmínil mnichovskou dohodu. Když uvedl, že by Česká republika měla nadále podporovat Ukrajinu, z publika se ozval hlasitý nesouhlas. Přesto se debata vesměs obešla bez neslušných výrazů či pokřiků.

Velké vášně vzbuzovala diskuse o migraci. „Kdo vás platí? A nestydíte se za sebe?“ ptal se jeden z diskutujících, který kritizoval migrační pakt i postoj některých západních zemí. Rakušan v reakci zdůraznil, že nesouhlasí s tím, jak některé státy v čele s Německem přistupovaly k migraci v roce 2015. Rovněž zmínil, že by Evropa v případě řešení migrace měla dojít ke společnému řešení, a to bez povinných kvót.

Došla řeč i na samotný formát takzvaných Debat bez cenzury. Někteří návštěvníci si stěžovali, že mají málo prostoru – tito lidé ovšem vedli spíše monolog než dialog s ministrem. Kritika na formát Rakušanových debat zaznívá i od některých politiků. „Nejezdíme z nikoho dělat blbce. Taková hodnocení jsou krátkozraká,“ reagoval šéf STAN.

Starostové novou formu kampaně odstartovali letos v lednu. „Pánové, tohle nebylo dobrý,“ hodnotil tehdy z volejbalové šatny Rakušan metaforicky působení vlády. Následně oznámil, že bude cestovat po regionech a debatovat s lidmi o tom, co je špatně. První zastávka proběhla v Karviné. Rakušan v tomto moravskoslezském městě čelil ostré kritice. Zároveň však sklízel chválu za to, jakým způsobem nepříjemným dotazům čelí.

Debaty bez cenzury si od samého začátku vysloužily velkou mediální pozornost a preference Starostů se začaly postupně zvedat. Po Karviné následovaly zastávky v Sokolově, Mostě, České Lípě, Vyškově, Přerově a v Ústí nad Labem. Své turné Rakušan zakončil v pondělí v již zmíněném Havířově.

„Atmosféra byla velmi kultivovaná, bez ohledu na odlišné názory. Je to pro vás skvělá vizitka,“ vzkázal obyvatelům Havířova. V závěru prozradil nový plán, o němž redakce CNN Prima NEWS spekulovala již v pondělí dopoledne.

„Děkuji, že jste na debaty chodili, i když jste se mnou nesouhlasili. Debaty bez cenzury nesmí skončit jednou sérií. Nesmíme dát za pravdu těm, kteří tvrdí, že je to jen marketing. Pomyslné žezlo předávám Danuši Nerudové a Honzovi Farskému,“ sdělil Rakušan. První debata s evropskými lídry STAN o EU by měla proběhnout 9. dubna v Brně. Rakušan, Nerudová a Farský zvou k následujícím diskusím zejména kritiky Evropské unie.

Přečtěte si další postřehy z uplynulých debat:

Tagy: