Nerudová: Vondra se přidává k ANO v okopávání kotníků. Do lídra Spolu si rýpl i Rakušan

Jan Farský, Vít Rakušan a Danuše Nerudová

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (13)

Překvapuje mě, že se Alexandr Vondra (ODS) přidává ke kandidátce ANO v takto přízemním okopávání kotníků. Pro CNN Prima NEWS to uvedla lídryně STAN v evropských volbách Danuše Nerudová. Reagovala tak na kritiku, která zazněla na její adresu v nedělní Partii. Proti slovům evropského lídra koalice Spolu se ohradil také vicepremiér Vít Rakušan (STAN). „Zástupci ODS a ANO si evidentně notovali,“ glosoval na sociálních sítích.

Danuše Nerudová již dříve uvedla, že by se nebránila postu eurokomisařky. Současně ale kandiduje jako lídryně hnutí STAN do europarlamentu. Podle Vondry by si proto měla vybrat, co bude chtít v budoucnu dělat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Snad bude žena českou prezidentkou co nejdříve. Věřím, že jsem k tomu přispěla, říká Nerudová

„Vnímám paní Nerudovou tak, že chce do Evropského parlamentu. Měla by si ale vybrat. Není na mně, abych vysvětloval její kroky,“ řekl Vondra ve vysílání CNN Prima NEWS. Zároveň zapochyboval, zda by Nerudová byla vhodnou eurokomisařkou. „Role této funkce je nesmírně důležitá. Musíte mít vliv, schopnosti a také vás musí znát. Tady si ale nejsem úplně jistý,“ doplnil Vondra.

Redakce CNN Prima NEWS požádala Nerudovou o reakci. „Překvapuje mě, že se Alexandr Vondra přidává ke kandidátce ANO v takto přízemním okopávání kotníků, obzvláště v mé nepřítomnosti. Doporučuji mu soustředit se na skutečné soupeře,“ uvedla ekonomka. Narážela tak na skutečnost, že ji v nedělní Partii kritizovala i evropská lídryně hnutí ANO Klára Dostálová.

„Měla by si vybrat, jinak tím hnutí STAN podvádí své voliče. Pokud se stane eurokomisařkou, tak je nebude zastupovat v Evropském parlamentu. Měla by tedy jasně říci, že má zaječí úmysly. Přiznejme si také, že silná portfolia získávají exministři či premiéři. Paní Nerudová nemá s politikou zkušenosti. Doufám, že to vláda při schvalování zohlední,“ sdělila současná místopředsedkyně Sněmovny.

Zapojil se i Rakušan

Podle Nerudové však kritika Vondry a Dostálové není opodstatněná. „Skoro čtvrtina současných eurokomisařů byla vybrána ze zvolených europoslanců a europoslankyň. A pokud někdo jako Alexandr Vondra označuje eurokomisaře jako ‚nikým nevolené úředníky‘, neměl by se zároveň pozastavovat nad tím, že by na tento post mohl být nominovaný někdo, kdo nejdříve projde volbami,“ poznamenala pro CNN Prima NEWS.

Lídryně evropské kandidátky STAN se na sociálních sítích zastali vysoce postavení představitelé Starostů, mezi nimi například šéf tohoto vládního hnutí a ministr vnitra Vít Rakušan: „Zástupci ODS a ANO si evidentně notovali. Shodli se na kritice Danuše Nerudové a mojí osoby. To je ale málo. Do voleb – včetně těch evropských – je potřeba jít s jednotnou vizí a týmem i s propracovaným programem. Okopáváním kotníků druhým ještě nikdo voliče nepřesvědčil.“

ODS na Rakušanův příspěvek reagovala následovně: „Pane předsedo, tohle od vás není důstojné. Co by na to řekli kluci v šatně?“ Strana tak glosovala marketingová videa hnutí STAN z prostředí volejbalové šatny.

Tagy: