Komentátor: Srovnání Buči se Srebrenicou? Rusové zabíjejí a mučí ženy, to je ještě horší

Ukrajinské jednotky odhalují následní v městě Buča po stažení ruských vojsk. (2.4.2022)

360° (404)

Řada lidí začala masakr v ukrajinském městě Buča přirovnávat k válečnému zločinu ve Srebrenici v roce 1995 během války v Bosně a Hercegovině. Podle komentátora Českého rozhlasu Milana Slezáka je mučení a zabíjení žen a dětí na Ukrajině nyní dokonce horší, než byl masakr civilistů ve Srebrenici.

Masakr v ukrajinském městě Buča u Kyjeva svět šokoval natolik, že se mu začalo přezdívat „nová Srebrenica“, kde došlo v roce 1995 k jednomu z největších masakrů v Evropě od konce druhé světové války. O život tehdy přišlo přes osm tisíc obyvatel. Ukrajinské úřady i svědci uvedli, že ruští vojáci v Buči nyní zabili stovky civilistů. „Jsou tu styčné rysy. Vycházím ale z předpokladů, že to, z čeho je Rusko obviňováno, se v Buče stalo,“ upozornil Slezák.

„Ve Srebrenici bylo obětí daleko více. Bylo jich osm tisíc ve věku od 18 od 60 let, ale byli to muži a potenciální nepřátelé bosenských Srbů. Je to hrozná věc, ale přeci jenom zabíjet i ženy a děti, mučit je, to je snad ještě horší, i když je obětí méně,“ řekl komentátor.

Rusko je zvyklé válčit jinak

Slezák uvedl, že v bývalé Jugoslávii byly nenávisti tak strašné, že člověk připustil, že se to může stát. „Ukrajinci a Rusové se ale považovali za bratrské národy. Stále to nemohu pochopit a čekám, že mi někdo řekne, že je to sen,“ dodal komentátor.

Svět stále více volá po tvrdších sankcích vůči Rusku, které by prezidenta Vladimira Putina měly donutit k ukončení invaze na Ukrajinu. „Pokud jde o jednání, obě strany mají své priority. Co se stane, než se dohodnou, je vždycky pro každou ze stran příležitostí k tomu, aby na tu druhou zatlačila. Není pochyb o tom, že pokud se zprávy o masakru v Buči a dalších městech potvrdí, tak to samozřejmě na Rusko vyvine jistý tlak,“ vysvětlil Slezák.

„Jenže Rusko není stát, který by se takovými věci nechal příliš mást. Víme, že Rusko je stát, který je zvyklý válčit trochu jinak. Myslím si, že tlak na Rusko bude silný a nepochybně ho to poškodí. Válka už poškodila obraz, který si Rusko s přispěním mnoha sympatizantů a trollů během let budovalo,“ sdělil komentátor.

Tagy: