Komentátor: Vystrčil prezidentem? Nepřítomný a bezbarvý. Fiala ale silného kandidáta nemá

Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Komentátoři hodnotí Fialův novoroční projev

Za rok bude Česko hledat nového prezidenta. S kandidátem chce vyrukovat i koalice Spolu, prozradil v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS premiér a šéf ODS Petr Fiala. Podle komentátorů ale současná vláda nemá ve svých řadách silnou osobnost.

„Musí to být silný a kvalitní kandidát, chtěl bych ho minimálně za koalici Spolu. Proti Andreji Babišovi musí být člověk plný zkušeností,“ řekl v Fiala v nedělní Partii. I když bývalý premiér Babiš svou kandidaturu zatím neohlásil, podle odborníků i sázkových kanceláři by měl největší šanci na úspěch.

Jméno kandidáta, o kterém zatím koalice uvažuje, Fiala prozradit nechtěl. „V hlavě osobnosti mám, ale to tady není důležité. Osobnost musí chtít kandidovat a být ochotna podstoupit všechny věci okolo. Také musí mít podporu u veřejnosti,“ odpovídal vyhýbavě.

Podle komentátora webu Echo24 Daniela Kaisera ale člověk, o kterém Fiala mluvil, vlastně neexistuje. „Silného kandidáta v koalici Spolu nevidím. Speciálně ODS a Fiala si jako nejsilnější člen vlády těžko prosadí někoho vyhraněnějšího. Pokud to bude člověk z ODS, nominují někoho jako Vystrčila nebo Němcovou, kteří jsou, při vší úctě, v politických tématech buď nepřítomní, nebo programově bezbarví,“ prohlásil Kaiser.

Jak o předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS), tak o senátorce Miloslavě Němcové (ODS) se rovněž spekuluje. Větší šance však podle sázkových kanceláří mají kromě Babiše například generál Petr Pavel nebo šéf hnutí STAN Vít Rakušan. Ten ale kandidaturu s ohledem na nový post ministra vnitra ve Fialově vládě odmítl.

Novoroční projev byl alespoň nějaký

Komentátor Petr Fischer z Týdeníku Euro má stejný názor jako Kaiser. „Nevidím v koalici Spolu silnou osobnost. Mnoho kandidátů už kampaň rozjelo, pětikoalice v tomto zaspala,“ konstatoval. Pětikoalicí měl na mysli současnou vládu ve složení Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) s Piráty a hnutím STAN. Současný prezident Miloš Zeman již v roce 2023 kandidovat nemůže, jelikož aktuálně vykonává už své druhé volební období za sebou.

Oba experti se vyjádřili i k Fialovu novoročnímu projevu ze sobotního večera. „Projev mi přišel normální. Byl alespoň nějaký, ne nijaký. Hodnotím ho spíše pozitivně,“ zhodnotil Kaiser. Fiala mluvil zejména o třech hrozbách, se kterými se musí Česko v následujícím roce popasovat – covid, energetická krize a inflace.

Fiala je rok pozadu

Co se týče covidu, nová vláda chce jít kvůli variantě omikron zejména cestou plošného testování i očkovaných. Začíná už v pondělí se školami, od 17. ledna dojde i na zaměstnance ve firmách. „Ať si testuje. Důraz na testování a nošení roušek je rok pozadu. Plošné testování všech žádné zemi nepomohlo. Jsou takové, kde se testují jen lidé se symptomy,“ dodal Kaiser.

Fischer v tom vidí dlouhodobý plán ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). „Slyšeli jsme už před volbami, že nechtějí nic zavírat. Testování bych viděl jako pokus, jak kontrolovat hustotu nákazy ve společnosti. Fiala na mě dělá dojem jako typ člověka, který si chce nechat odstup a bude reagovat ve chvíli, až bude mít data. Je to příprava, aby vláda nebyla obviněna, že nic nedělala,“ zdůraznil.

Tagy: