Komentátoři: Patrioti mluví stejně jako Fiala v opozici. Pro evropskou politiku budou klíčoví

Lukáš Valeš a Thomas Kulidakis

Pavla Pivoňka Vaňková, Cyril Svoboda, Thomas Kulidakis, Lukáš Valeš, Jan Hrnčíř

Nová frakce Patrioti pro Evropu, kterou spoluzakládalo hnutí ANO a patří sem i Přísaha s Motoristy, nabídne europarlamentu podle komentátorů těžké politické váhy, které reprezentují jiný pohled na směřování EU. „I když je nováčkem, tak si myslím, že jakkoliv byla zpočátku vysmívaná, bude jedním z klíčových hybatelů evropské politiky, a to dokonce, anebo možná právě proto, že bude v opozici,“ uvedl v pořadu 360° politolog Lukáš Valeš. Thomas Kulidakis upozornil, že její manifest navíc hodně připomíná slova premiéra Petra Fialy (ODS) z doby, kdy byl v opozici.

Podle Valeše byla frakce, kterou spoluzakládalo hnutí ANO, původně vysmívána kvůli tomu, že jde jen o zástupce ze států střední Evropy. „Jenomže najednou ohlásil vstup vítěz francouzských eurovoleb, tedy strana Marine Le Penové, a následovali další, a frakce se stala nezpochybnitelná,“ uvedl Valeš. Frakci posílili i lídr Přísahy a Motoristů Filip Turek a další europoslankyně za toto uskupení Nikola Bartůšek.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko pro tebe všecko platí, píše Vrecionová. Na Babišovu frakci létají ze Spolu ostrá slova

„Reprezentuje lidi, kteří jsou nejen nespokojení se současným směřováním Evropské unie, ale kteří mají jinou představu o tom, kam by měla Unie směřovat,“ vysvětloval politolog. Připomněl i její cíle jako méně pravomocí pro Brusel, více národní státy, méně chaosu, méně Green Dealu, více průmyslové a industriální politiky.

Pověst hnutí ANO na domácí politické scéně účast ve frakci podle komentátora Thomase Kulidakise nepoškodí, i když mnozí politici berou spojení s Orbánem a dalšími členy jako proruské. „Hnutí ANO bude společně se zbytkem frakce připuštěno do vrcholných funkcí a poté bude moci ovlivňovat a dokazovat voličům, že hájí svůj program,“ vysvětloval Kulidakis.

Druhou možností je, že budou v Bruselu, i když jsou třetí největší frakcí, izolováni. „Ale pořád budou moci říkat, že oni by to udělali lépe, a bude se jim lépe kritizovat a následně to prodávat na domácí scéně,“ doplnil komentátor.

Orbánova pozice v Evropě

Manifest Patriotů Kulidakisovi připomněl slova současného premiéra Petra Fialy (ODS) z dob, kdy stál v opozici a stal se tehdy nově předsedou ODS. „Jeho formulace byly tehdy dost podobné včetně bruselských byrokratů a těch, kteří nám chtějí plánovat život,“ uvedl Kulidakis. Upozornil, že tím hnutí ANO a Přísaha s Motoristy berou vítr z plachet euroskeptické části ODS.

Petr Fiala v současnosti odsoudil spojení těchto subjektů do nové frakce a na sociální síti X vyzval, ať se věci nazývají pravým jménem, že Patrioti slouží účelům Rusku. Ať už vědomě, nebo nevědomě.

Jednou z věcí, která je vyčítána hnutí ANO, je právě spojení s maďarským Fideszem, jehož předseda Viktor Orbán, který v posledních dnech jednal v Moskvě. Zároveň ale předtím byl i na Ukrajině a po Rusku navštívil Čínu. „Je otázkou, jestli bude Orbánova mírová mise úspěšná, jestli jde o diplomatický pokus nebo mu jde jen o zviditelnění,“ doplnil Valeš.

Ten také připomněl nadcházející volby v USA, které mohou udělat v budoucnu z Orbána zajímavou osobu pro vyjednávání, protože právě Spojené státy budou hrát zásadní roli v dalším rozhodování a Donald Trump již dříve naznačil, že v případě svého zvolení Evropu nechá svému osudu a soustředí svou pozornost na Čínu, nikoliv na situaci na Ukrajině.

Frakci dále tvoří například 30 europoslanců z francouzského Národního sdružení (RN) Marine Le Penové, 11 europoslanců maďarské strany Fidesz současného premiéra Viktora Orbána, osm europoslanců italské Ligy, šest europoslanců ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ), šest ze španělské strany Vox, šest z nizozemské Strany pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, tři z belgické strany Vlámský zájem (Vlaams Belang) a dva z portugalské formace Dost (Chega). Zbývající tři europoslanci pocházejí z Dánska, Řecka a Lotyšska.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Patrioty pro Evropu posílili lepenovci a Salvini. Místopředsedkyní je Dostálová

Tagy:
Evropská unie Evropský parlament ANO 2011 komentátoři 360° Lukáš Valeš Thomas Kulidakis frakce Patrioti pro Evropu