Volby budou na krev. Babiš demotivuje voliče, na Hrad nechce, má jiný cíl, tvrdí Schmarcz

Andrej Babiš (ANO) okomentoval své rozhodnutí kandidovat na prezidenta. (31. října 2022)

Svým výrokem „jsem outsider“ Andrej Babiš (ANO) demotivuje voliče, tvrdí komentátor Martin Schmarcz. Podle něj má bývalý premiér jiný cíl, než se stát hlavou státu. Společně s politologem Petrem Justem se ve Zprávách Plus shodli, že nadcházející prezidentské volby budou „na krev“.

„Bývalý generál Petr Pavel není jediný, kdo může porazit Andreje Babiše. Ukazuje se, že to budou prezidentské volby na krev, těsný souboj,“ analyzoval poslední průzkumy komentátor Schmarcz. Průzkumy totiž ukazují sílící preference u ekonomky Danuše Nerudové.

„Je velmi reálné, že by rektorka Nerudová mohla postoupit do druhého kola, a to i s generálem Petrem Pavlem. Máme tři vážné kandidáty. Musíme myslet na statistické chyby,“ doplnil Just. Odchylky mohou dosáhnout až několika procent, právě takový je nyní rozestup mezi Babišem, Pavlem a Nerudovou.

Babiš má jiný cíl

Průzkumy také hovoří o tom, že Babiš má ve druhém kole menší šance. I proto předseda hnutí ANO nedávno vyrukoval s tím, že je outsider. „Ukazuje se, že pro Andereje Babiše není hlavním cílem stát se prezidentem. Pokud se jím chcete stát, nesmíte to říkat,“ sdělil komentátor Info.cz.

Tímto výrokem podle něj bývalý premiér jen demotivuje voliče. „Babiš má jiný cíl, chce posílit voličské jádro nebo se připravit na další volby,“ dodal.

Podle Justa může být ale jeho strategie přesně opačná. „Myslím si, že vytvářením svého obrazu coby ‚outsidera‘ naopak motivuje své voliče, kteří mu doteď neprojevovali podporu, protože nevěděli, zda bude kandidovat,“ řekl.

Tagy: