Komentátoři: Z Pavla se stává ikona, Babiš se neštítí ničeho. Rozhoduje se na náměstích

Nadcházející prezidentské volby jsou pro české občany volbou mezi menším a větším zlem, zhodnotili atmosféru před 2. kolem komentátoři Lenka Zlámalová a Bohumil Pečinka. Podle obou mohou volby rozhodnout i „plná náměstí“. Ta se daří plnit zatím zejména generálovi ve výslužbě Petru Pavlovi i díky odporu části veřejnosti k Andrejovi Babišovi (ANO). Bývalý premiér se podle Zlámalové v nadcházejícím týdnu nebude v kampani štítit ničeho.

„Petr Pavel se stává ikonou a Andrej Babiš tomu nemůže sebelepšími billboardy vzdorovat, musí také na náměstí,“ zhodnotil první dny kampaně před 2. kolem voleb Bohumil Pečinka, komentátor Reflexu. Z Pavla se podle něj stává fenomén.

S tím souhlasila i analytička Echo24 Lenka Zlámalová. „Atmosféra se posunula, je to referendum o Andreji Babišovi. Z Petra Pavla se stává ikona, každý další výstup Andreje Babiše lidi víc spojuje,“ doplnila svůj pohled na věc.

Podle obou novinářů bude záležet na tom, jak tým generála Pavla dokáže na možná částečně nečekanou situaci reagovat. „Nezdálo se mi, že odvedl jeho tým tak dobrou práci, ale jeho nemastná, neslaná kampaň dostala nový obsah, je tu jeden svět proti druhému,“ zhodnotil Pečinka atmosféru před 2. kolem prezidentských voleb.

Volba menšího zla

„Ne všichni lidé jsou fanatičtí podporovatelé Petra Pavla, ale je to volba méně špatného. Generál ve výslužbě je nositelem, který to může naplnit,“ souhlasila Zlámalová. Podle Pečinky má zase předseda hnutí ANO velkou výhodu v tom, že je politicky známý. Klíčová je podle komentátorů kontaktní kampaň.

„Plná náměstí vyvolávají následný obraz… My jsme sice na náměstí nebyli, ale máme z toho nějaký dojem. Fungují tu symboly a slova,“ dodala. Připomněla, že plné náměstí v Ostravě, kam dorazil Pavel, nebylo takto plné od roku 1989.

Skóre obou kandidátů je ale stále dost vyrovnané. Podle Zlámalové Babiš neumí integrovat nové voliče a s vrcholem kampaně před otevřením volebních místností se nebude štítit ničeho. Druhé kolo prezidentských voleb začíná 27. ledna, jasno o novém prezidentovi bude 28. ledna odpoledne.

Tagy: