Stropnický se v Tel Avivu setkal s proruským propagandistou. Lipavský žádá vysvětlení

Velvyslanec ČR v Izraeli Martin Stropnický (ANO) čelí ostré kritice za to, že se v Tel Avivu setkal s proruským propagandistou a dezinformátorem Žarkem Jovanovičem. Někteří členové pětikoalice žádají jeho rezignaci. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) chce detailní zápis ze schůzky, poté rozhodne o dalším postupu. Stropnický se hájí tím, že Jovanoviče nezná a o jeho aktivitách prý nevěděl

„Přijetí takové návštěvy považuji za vážné pochybení pana velvyslance. Jeho úkolem je svědomitě reprezentovat českou diplomacii, což je rozhodně v rozporu s tím, že se setkává a fotografuje s čelními představiteli proruské dezinformační scény,“ zmínil Jan Lipavský na Twitteru.

Setkání se zúčastnily i další známé tváře, například poslanec Jan Hrnčíř (SPD), který podle všeho delegaci do Tel Avivu vedl, či izraelský bezpečnostní expert s českým občanstvím David Bohbot (Svobodní).

Lipavský si od Stropnického vyžádal detailní zápis ze setkání. „Chci vědět, proč Martin Stropnický přijal delegaci pana poslance Hrnčíře v tomto složení. Na základě toho rozhodnu příští týden o dalším postupu,“ sdělil šéf české diplomacie.

Incident pobouřil i další členy vládní pětikoalice. Například místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) nepřímo žádá Stropnického rezignaci. „Velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický hostil vrchního českého dezinformátora Žarka Jovanoviče. Prosím Jana Lipavského o prošetření návštěvy a vyvození jasných důsledků. Pan Stropnický není žádný neználek. Jedinou možností je neprodlená rezignace,“ uvedl. Podle něj Stropnický svým jednáním poškodil reputaci České republiky.

Stropnický se hájí tím, že Jovanoviče nezná a o jeho aktivitách prý nevěděl. „Nemohu mít přehled o tom, kdo působí v dezinformační sféře u nás. Nevěděl jsem, kdo ten člověk je. Nedivím se vám, že se o něj zajímáte. Fotit se chce každý, na to jsem zvyklý,“ odpověděl diplomat na dotaz Deníku N.

Jovanovič dlouhé roky šíří dezinformace prostřednictvím svého webu Raptor TV. U svých videí mívá desetitisíce zhlédnutí. Je považován za důležitého hráče současné proruské a dezinformační scény v Česku.

Martin Stropnický je velvyslancem ČR v Izraeli od roku 2018. Předtím sloužil jako ministr obrany v kabinetu Bohuslava Sobotky (dříve ČSSD) i jako ministr zahraničí v první vládě Andreje Babiše (ANO).

Na ambasádě v Izraeli by měla letos Stropnického vystřídat diplomatka Veronika Kuchyňová Šmigolová. Loni v prosinci webu Seznam Zprávy potvrdila, že má souhlas z izraelské strany. Na Blízký východ by měla odjet v létě, kdy se velvyslanci standardně střídají.

Tagy: