Stonjeková: Vláda neumí komunikovat. Rakušan zmiňuje pomoc Ukrajině místo zájmu o Čechy

Český ministr Vít Rakušan se má zajímat o české občany, a ne v první řadě mluvit o ukrajinských, zkritizovala šéfa Starostů komentátorka Karolina Stonjeková. Podle ní Fialův kabinet nezvládá komunikaci směrem k veřejnosti. Šéfredaktor webu Echo 24 Dalibor Balšínek ale jasně řekl, že vláda v otázce uprchlíků ze země zasažené válkou jednala jednoznačně ve prospěch tuzemska. Reagovali tak na slova poslankyně Karly Maříkové (SPD), která v Partii PLUS koalici zkritizovala. Takové výroky označil bývalý šéf lidovců Marek Výborný za populismus.

„Vládě se bohužel nedaří dobře komunikovat. Vzpomínám si na jeden rozhovor pana ministra Rakušana pro CNN Prima NEWS, kde na první dvě otázky ohledně jejich úspěchů odpověděl, že se podařilo zvládnou migrační vlnu z Ukrajiny a že je rád, když za ním přijde ukrajinská maminka a poděkuje mu, jak je Česká republika přijala. Přesně tohle je nezvládnutá komunikace,“ pustila se do šéfa Starostů Stonjeková.

ČTĚTE TAKÉ: Kalouska bych na kandidátce respektoval. Hlavně nezraďme voliče, říká Pospíšil k eurovolbám

Dala tak zapravdu poslankyni SPD Karle Maříkové, která v Partii PLUS uvedla, že Ukrajincům se pomáhá hned, na rozdíl od Čechů. „Je strašně zajímavé, že když jde o pomoc někomu jinému, a teď musím poukázat na pomoc lidem z Ukrajiny, tak ta pomoc přichází strašně rychle,“ pronesla poslankyně.

Výborný označil slova za populismus

Za její vyjádření ji zkritizoval šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný, který uvedl, že se jedná o populistická slova. „Mě tato slova a brnkání na lacinou populistickou a z mého pohledu zlovolnou myšlenku velmi mrzí. Zaznívá to ze strany SPD opakovaně a já tato slova považuji za velmi nebezpečná,“ prohlásil lidovecký poslanec.

Stonjeková dodala, že chápe ministrovu snahu poukázat na pozitivní věci, zároveň ale dodala: „Na druhou stranu, pokud má český ministr uvést nějaké příklady toho, co se povedlo, tak přeci na prvním místě nemůže zmiňovat pomoc Ukrajině. Jako český ministr musí zmiňovat pomoc českým občanům.“

Fakt, že Ukrajinu pořád skloňují, je podle komentátorky ukázkou toho, že vláda si s komunikací neví rady. S tím však z části nesouhlasil Balšínek „To, co vláda udělala, bylo naprosto správně a ve prospěch českých občanů. Přišlo sem 500 tisíc uprchlíků, rychlá pomoc Ukrajincům byla důležitá právě proto, aby nevznikaly tenze v české společnosti,“ sdělil s tím, že Ukrajinci nezvýšili žádný sociální problém.

Přiznal však, že vysvětlení od vládních zástupců je často zmatené. „Vláda to vysvětluje tak, že tomu čeští občané nerozumí,“ dodal s tím, že taková rétorika může mít na české občany opačný efekt, než si Fialův kabinet představuje.

Tagy: