Zeman a Babiš? Jako srovnávat Bolta s někým, kdo neuběhne padesát metrů, míní komentátorka

Expremiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman

Lenka Zlámalová a Petr Kolář o prezidentských volbách

Andrej Babiš do prezidentské volby nepůjde. Ví, že pro většinu společnosti je nepřijatelný a zesměšnil by se, domnívá se politická komentátorka Lenka Zlámalová. Předseda hnutí ANO podle ní nezvládá televizní debaty ani veřejná vystoupení. O možném úspěchu, jaký ve volbě zaznamenal Miloš Zeman, se proto podle ní nedá přemýšlet.

Lenka Zlámalová je pevně přesvědčená, že Andrej Babiš nebude kandidovat v prezidentské volbě. „I jemu vycházely průzkumy, že je nepřijatelný pro 60 až 70 procent lidí. Doufal, že pod tlakem krize se výsledky přetočí a hlasy se mu pohrnou samy. Doufal, že se něco stane,“ vysvětlila ve vysílání CNN Prima NEWS analytička. Důležitější, než průzkumy podpory je podle ní hlavně nevolitelnost kandidátů. Ta totiž rozhoduje výsledek druhého kola.

„Babiš má svoje tvrdé voličské jádro, ale pro zbytek společnosti je nepřijatelný. Pokud ANO nenasadí Jaromíra Jágra, nebudou schopni postavit kandidáta, který by mohl vyhrát. Každý z těch kandidátů, pokud to nebude extrémně silná osobnost, bude jen maskot v tričku ‚Andrej Babiš‘,“ dodala s nadsázkou komentátorka.

Zeman jako Bolt

Komentátor MF Dnes Petr Kolář reagoval na skepsi Zlámalové ohledně Babišových šancí připomenutím nečekaného úspěchu Miloše Zemana v minulých volbách: „Předchozí dvě volby ukázaly, že je to o emocích a zabodování v danou chvíli. Rád bych připomněl, že podobně analytici a komentátoři na základě dat prohlašovali, že Miloš Zeman absolutně nemá šanci ve druhém kole uspět. Pak přišel do televizní debaty, rozcupoval svého protikandidáta a ten poměr se najednou úplné obrátil.“

Babiš si však podle Zlámalové uvědomuje, že právě emoce velké části společnosti jdou proti němu. „On to moc dobře ví, nepůjde na porážku. Zesměšnil by se a skončil by fakticky v politice,“ shrnula svůj pohled komentátorka. „Jestli někdo opravdu neumí televizní debaty a obecně veřejná vystoupení, je to Andrej Babiš. Přednosti, které má Miloš Zeman, jsou mu úplně cizí. Je to naprosto nesrovnatelné. Jako srovnávat Bolta s někým, kdo sprint nedoběhne ani do padesátky,“ oponovala Kolářovu přirovnání.

Tagy: