Komunikace vlády s opozicí je jak na školním hřišti. Jen ukazují prstem, míní komentátoři

premiér Petr Fiala (ODS) a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Komentátoři o komunikaci vlády s opozicí

Komunikace vlády s opozicí je jak na hřišti základní školy. Navzájem na sebe ukazují prstem, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Thomas Kulidakis. Pokud spolu nemluví, neměli by si podle něj před kamerami tykat. Jeho kolega komentátor Ondřej Leinert připomněl, že v minulosti byly komunikační spory mnohem horší.

Koaliční poslanci si stěžují, že opozice s vládou nejedná konstruktivně. Opozice zase tvrdí, že s nimi vláda jednat nechce.

„Nejste ochotní o čemkoliv konstruktivně jednat. Je to opravdu škoda, jestli chceme tuhle zemi vyvést z krize a chceme dát naději našim dětem a vnoučatům, musíme jednat,“ řekl v nedělní Partii Plus na CNN Prima NEWS europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Souhlasím, že je nutné jít ke stolu a my po tom stále voláme, ale pořád k tomu stolu pozvaní nejsme,“ tvrdí poslankyně Margita Balaštíková (ANO).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vládě chybí koule Mirka Topolánka. Stanjura nemá být ministrem už dávno, míní politolog

Komentátor Thomas Kulidakis považuje komunikační spor mezi vládou a opozicí za dětinský. „To už je jak na hřišti základní školy. Navzájem na sebe ukazují prstem. Buď ať spolu mluví, a pokud spolu mluvit nechtějí, tak ať si aspoň před televizními kamerami a v novinách netykají,“ řekl Kulidakis ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jeho kolega komentátor Ondřej Leinert nepovažuje takové spory za nic zvláštního, objevují se v každém volebním období. „Když se připravovala důchodová reforma, tak si opozice stěžovala, že k jednání není pozvána. Viděli to, až když to bylo hotové. Tam bych čekal, že to uvidí dříve. Na druhou stranu v minulém volebním období, když premiér Andrej Babiš (ANO) řešil covid, tak se vláda s opozicí taky nebavila,“ popsal Leinert.

Připomněl i dřívější spory. „Vzpomeňme si, když ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) (ve vládě Mirka Topolánka, pozn. red.) zavedl poplatky u lékaře. Tehdy na tom ČSSD vyhrála krajské volby, tam bylo vidět, že jsou strany proti sobě totálně zakleknuté,“ sdělil Leinert s tím, že nyní spolu vláda a opozice alespoň elementárně komunikují.

Tagy: