Nacher: Lidé si kvůli plánům vlády nemohou být ničím jisti. Opozice vše zhoršuje, opáčil Munzar

Zleva poslanci Vojtěch Munzar (ODS) a Patrik Nacher (za ANO)

Poslanci Nacher a Munzar komentují konsolidační balíček

Kdyby lidé věděli, co „chystá vláda a jaké má plány“, nevládl by tu takový optimismus, odmítl poslanec Patrik Nacher (za ANO) v pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS, že za rostoucími nadějemi společnosti stojí počínání Fialova kabinetu. Uvedl to v reakci na průzkum agentury STEM, který ukázal, že čím dál víc respondentů vyhlíží lepší zítřky oproti těm, již mají obavy z budoucnosti. Poslanec Vojtěch Munzar (ODS) si to ve vysílání nenechal líbit a kritiku opozici vrátil. „Vadí mi, jak veškeré věci tisícinásobně zhoršuje,“ sdělil.

Zvyšující se míru optimismu společnosti Nacher přisuzuje tomu, že si lidé prošli dvěma nezvyklými krizemi těsně po sobě. „Byla to situace, které pro ně za posledních 40 let nebyla obvyklá. Nejdříve covid, poté válka za humny. Pandemie je za námi, válka sice stále běží, ale veřejnost už si na to trochu zvykla, nejsou vlny uprchlíků. Z tohoto úhlu je naše země stabilizovaná, a tak se lidé dívají do budoucnosti optimističtěji,“ uvedl k tomu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jelínek: Balíček je chaotická změť opatření nahánějící miliardy. Vláda se pokusí nehavarovat

Podobně mluvil i Munzar, který ale zároveň poukázal na nedostatky současné opozice v době, kdy byla u moci. „Byly dvě krize za sebou – nejdříve covidová, kdy nás tehdejší vláda zavřela skrze lockdowny. Pak to z nás spadlo, chtěli jsme se nadechnout a přišla energetická krize a válka na Ukrajině. To tehdy přispělo ke zhoršujícím se číslům v podobných průzkumech,“ konstatoval poslanec.

Nacher ale sny o lepších zítřcích následně krotil. Podle něj, kdyby lidé věděli, co „chystá vláda a jaké má plány“, převládal by u veřejnosti negativní pohled. „Dnes si nemohou být lidé ničím jisti. Sliby, které platily ještě na začátku letošního roku, že se nebudou zvedat daně, a nakonec tomu tak bude. Tady není jisté vůbec nic. Ani to, co vše se vláda ve Sněmovně pokusí navrhnout a prosadit. Z tohoto úhlu pohledu jsem větší skeptik,“ pokračoval a dodal, že na straně druhé je rád, že se čísla v průzkumech zlepšují.

Munzar si ale stál za svým, že se očekávání občanů nyní výrazně proměnila. „Ještě před rokem bylo pozitivních 15 procent lidí, nyní je to procent 38. Jsem přesvědčen, že vlivů je samozřejmě víc, ale vláda k tomu také přispěla. Například vyztužením sociálního systému, cílenou pomocí. Skutečně, někteří budoucnost vidí už s větším optimismem a další lidé už situaci považují za stabilnější, a to jsem rád,“ pokračoval Munzar.

Při této příležitosti se ještě jednou výrazněji opřel do opozičních stran. „Nejde o to, že jenom kritizují – na to mají samozřejmě jako opozice právo –, ale vadí mi, že veškeré věci tisícinásobně zhoršují. Vyvolávají tady negativní reakce ve společnosti,“ dodal.

Tagy: