Komunista Ondráček: Když budeme potápět migrantské lodě, ilegály to zpomalí

Zdeněk Ondráček

Speciál 360°: Hlas lidu 22.9.2021

Pokud by se potápěly uprchlické lodě, do určité míry by to zpomalilo přesun nelegálních migrantů do Evropy, řekl komunistický poslanec Zdeněk Ondráček ve speciálním vysílání 360°: Hlas lidu na CNN Prima NEWS. Co se týče samotné azylové politiky EU, tak jí příliš nevěří, naopak by spíše ocenil posílení států V4.

„Lodě vysadí migranty v Itálii. Je problém nechat je vyjet na širé moře a potopit? Možné je všechno, buď to neumíte, nebo to nechcete. Když zamezíme dopravě, určitě to migraci zpomalí,“ řekl poslanec KSČM v předvolební debatě. Následně poněkud radikální myšlenku upřesnil – že by šlo o lodě bez lidí.

V otázce migrační politiky podle něj Evropská unie selhává a sama ani nemá budoucnost. Alternativu Ondráček vidí v posílení role států V4. Podle něj by se řady středoevropské čtveřice mohly vedle Rakouska klidně rozšířit také o země jako jsou Srbsko, Bulharsko nebo Rumunsko.

„Zahraniční politika unie je impotentní. Nedokáže ochránit hranice. Návratová politika neexistuje, domovské země lidi nepřijímají. Když selhává EU, je potřeba to řešit v rámci V4 nebo i s dalšími státy bývalého východního bloku,“ rozvedl Ondráček.

Podle šéfa SPD Tomia Okamury by v případě obrany hranic měly státy mít právo použít i zbraně, třeba ty s gumovými projektily.

„V případě, že není zbytí a někdo nelegálně masově proniká do České republiky, má každá země a voják právo použít střelnou zbraň, aby ochránili občany. Řekové loni střelné zbraně používali, stříleli gumovými projektily. Voják má zbraň od toho, aby hájil zájmy země,“ nabádal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Dodal, že s tématem migrace přišel ze všech politických stran jako první a opakovaně žádal nulovou toleranci nelegální migrace a islámu. „Ostatní souhlasili, aby se přijalo 170 islámských migrantů z Afghánistánu. Vláda jim měla domluvit azyl v jiné muslimské zemi. Když někdo říká, že muž je nadřazený ženě, tak to nesnesu,“ pokračoval Okamura.

Na jeho slova zareagoval předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. „Když poslouchám Okamuru, skoro bych chtěl být jeho přítel. Škoda, že jsme přátelům neřekli, co si o nich myslíte, a divím se, že s vámi chtěli obchodovat,“ rýpl si do šéfa SPD, který sám spolupracoval s Česko-afghánskou komorou.

Jak vidí Češi téma migrace?

Exkluzivní průzkum agentury STEM pro CNN Prima NEWS ukázal, že většina Čechů uprchlíky odmítá. Celkem 52 procent ze 1014 dospělých Čechů bylo pro plošné odmítání uprchlíků bez ohledu na podmínky, za kterých přicházejí. Patří mezi ně voliči Volného bloku (78 procent), Přísahy (71 procent), SPD (70 procent), KSČM (69 procent), ale i hnutí ANO (63 procent).

Naopak nejnižší podíl těch, kteří s plošným odmítáním uprchlíků souhlasí, lze najít u KDU-ČSL (18 procent), Pirátů (25 procent) nebo Starostů (27 procent).

U části veřejnosti by se však odmítavý postoj pravděpodobně snížil, pokud by šlo o kvalifikované pracovníky (73 procent), o přistěhovalce z kulturně blízkých zemí (61 procent) nebo o lidi, kteří by prošli přísnou prověrkou (58 procent).

Tagy: