Komunistka Vostrá o Green Dealu: I když jsme v EU, nemusíme přijímat každou pitomost

Miloslava Vostrá

Speciál 360°: Hlas lidu 6.10.2021

I když jsme součástí Evropské unie, nemusíme přijímat kdejakou pitomost, pustila se do vlády komunistka Miloslava Vostrá v pořadu Speciál 360°: Hlas lidu televize CNN Prima NEWS, když mluvila o Green Dealu. Podle ní vláda zaspala a měla bojovat za své občany. Souhlasila tak se zástupcem koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) Zbyňkem Stanjurou, který řekl, že si Česko mělo vyjednat výjimku jako Poláci.

Podle Miloslavy Vostré vláda zaspala. „Pořád jen kýváme. Nejde za něco bojovat dodatečně. Je to špatně, měli bychom být hrdý stát a bojovat za své občany,“ zdůraznila předsedkyně rozpočtového výboru.

Souhlasila tak se Zbyňkem Stanjurou, podle něhož si Česká republika mohla vyjednat výjimky, jako to udělalo Polsko. „Tady děláme frajery, ale v Bruselu jsme hodní a hlasujeme pro. Mohli jsme si vyjednat podmínky jako Poláci. Proč naši zástupci nekřičeli, když Evropská komise stáhla z trhu 400 milionů povolenek?“ kroutil hlavou.

Podle Věslava Michalika z koalice Pirátů a STAN Česku nezbývá než vyjednávat. „Nemyslím, že řešením by bylo strkat hlavu do písku a tvářit se, že Česko bude ostrovem mimo Green Deal. Je to příležitost pro průmysl a nové technologie,“ uvedl.

Schillerová: Lepší je Babišova politika kompromisu

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) zelenou dohodu obhajovala slovy, že je součástí evropské politiky a že kdyby se Česko postavilo proti, zůstalo by osamocené. „Lepší je Babišova politika kompromisu. Nemůžeme zablokovat Green Deal, musíme vyjednat co nejlepší podmínky. Tedy snažit se dosáhnout, abychom se nepodrobili povinnosti zrušit spalovací motory, abychom našim lidem nediktovali, jaká si mají koupit auta,“ uvedla.

Zároveň se pustila do všech třech dalších členů debaty. „Všichni moji předřečníci mluví o něčem, o čem nic neví. Nikdo z nich nebyl na Evropské radě. Premiér prosadil rámec, aby jádro bylo považováno za čistý zdroj. Aby tam byla jasná pozice ČR,“ zdůraznila.

Tagy: