Ruská influencerka se hroutí kvůli blokádě Instagramu: Je to můj život, pláče na videu

Smutná žena s mobilem

Rusko vypnulo Instagram

Rusko od pondělí omezí přístup k sociální síti Instagram. Podle ruského cenzurního úřadu Roskomnadzor se totiž po ní šíří výzvy k násilným činům proti ruským občanům. Ruská influencerka skočila v slzách poté, co se o vyhlášení pozastevení provozu této platformy dozvěděla.

Od půlnoci 14. března (13. března 22:00 SEČ) začne v Rusku platit omezení sociální sítě Instagram. Ten je mezi ruskou mládeží velmi populární a podle agentury AFP je pro mnoho ruských malých a středních podniků i umělců či řemeslníků klíčovým nástrojem pro internetový prodej.

Reakce mladých ruských influencerů na sebe nenechaly dlouho čekat. „Myslíte si, že být instagramová bloggerka je pro mě jen zdroj příjmů. Ale pro mě je to smysl života, má duše, něco, s čím se budím a usínám,“ plakala ve videu jedna z ruských influencerek.

K omezení přístupu k Instagramu vyzvala ruská prokuratura poté, co se společnost Meta rozhodla, že umožní uživatelům v některých zemích vyzývat k násilí proti ruským vojákům v souvislosti s invazí na Ukrajinu. „V důsledku ruské invaze na Ukrajinu jsme dočasně umožnili vyjadřování politických postojů, které by obvykle porušovaly naše pravidla například o nenávistném vyjadřování,“ uvedl mluvčí Mety.

Zda-li jsou důvodem pro omezení této sociální sítě opravdu výzvy k násilným činům proti ruským občanům, či jde jen o součást ruských snah omezit informace o válce na Ukrajině, není zcela jasné.

Cenzurní úřad Roskomnadzor už minulý týden zablokoval přístup k sociální síti Facebook, kterou rovněž provozuje Meta. Opatření zdůvodnil tím, že tato síť diskriminuje ruská média. Omezovat začal také přístup k síti Twitter.

Tagy: