Konec vegetariánské „klobásy“ ve Francii. Ve steaku musí být od října maso

Hamburger a víno

Klobásy se ve Francii brzy budou moci nazývat klobásami pouze tehdy, pokud budou vyrobené z masa. Jako první stát Evropské unie zavede Francie od 1. října letošního roku nařízení, díky kterému nebude možné klamat zákazníky.

Vegetariánské náhražky se v zemi již nebudou smět prodávat jako „klobása“ nebo „steak“. „Používání výrazů tradičně spojovaných s masem a rybami k označení výrobků, které nepatří do živočišné říše, již nebude možné,“ uvádí se v novém nařízení.

Zástupci maso zpracujícího průmyslu jsou nadšení. Na druhé straně odborníci na zdraví vyjadřují zklamání.

Francouzská asociace masného průmyslu Interbev o takové nařízení usilovala již dlouho. „Jde o zásadní krok ve prospěch transparentnosti informací pro spotřebitele a zachování našich výrobků a know-how,“ citovala předsedu asociace Jeana-Françoise Guiharda televizní stanice Deutsche Welle.

Sdružení Onav, které sdružuje vědce a zdravotnické odborníky specializující se na alternativy masa, naopak kritizovalo, že opatření zjevně slouží k ochraně ekonomických zájmů masného průmyslu. „Zároveň ohrožuje přechod Francie na udržitelnější a zdravější rostlinné alternativy k masu, jehož produkce je považována za velmi škodlivou pro klima,“ uvedly internetové stránky švýcarského rozhlasu a televize SRF.

Tlaky na rozšíření na celou Unii

Požadavek se prozatím vztahuje pouze na produkty vyrobené ve Francii. Zemědělské organizace proto vyzvaly vládu v Paříži, aby v Bruselu lobbovala za celoevropské nařízení. Společnost Interbev rovněž oznámila: „Toto ustanovení je prvním krokem, který by měl být rozšířen na evropské úrovni.“

Evropský parlament rozhodl, že od roku 2020 mohou být náhražky masa nadále označovány jako hamburgery, steaky nebo klobásy. Náhražky mléka se však až na několik výjimek již nesmí prodávat jako mléko, sýr nebo máslo.

Vládní nařízení má zajistit, aby byly masné a rybí výrobky jasně odděleny od vegetariánských alternativ.

Tagy: