Už žádné „závody kamionů“ na D1. Na částech dálnice bude od listopadu zákaz předjíždění

Zdržující vzájemné předjíždění kamionů jedoucích podobnou rychlostí bude brzy minulostí, tedy alespoň zčásti. Ředitelství silnic a dálnic na několika úsecích dálnice D1 tuto mnohými nenáviděnou praktiku některých šoférů zakáže. Při porušení zákazu je budou rovněž čekat tvrdé postihy, včetně hrozby sebrání řidičského průkazu. Podívejte se, kde bude nové nařízení platit.

„Na dálnici D1 jsem za poslední roky strávil hodně času. A znáte to určitě i vy, pokud tudy jezdíte. Kamiony, které se předjíždějí dlouhé minuty, nejsou nic příjemného. Brzdí dopravu, zdržují, omezují plynulost provozu. Jsem proto velmi rád, že tomu bude brzy konec a v průběhu listopadu bude předjíždění kamionů na nejexponovanější české dálnici velmi razantně omezeno,“ pochlubil se na sociální síti X premiér Petr Fiala (ODS).

ČTĚTE TAKÉ: PŘEHLEDNĚ: České dálnice čeká rekordní prodloužení. Kde všude se příští rok urychlí doprava?

Zákaz by se měl postupně objevit na všech úsecích dálnice D1 mezi Prahou a Brnem, kde zatím nejsou v jednom směru tři pruhy. „V tuto chvíli se před zimou soustředíme na to, co je nejvíc potřeba, tedy nejpotřebnější úseky na D1, kde navážeme na již označené omezení předjíždění. K povolení aktuálně máme úsek Velké Meziříčí – Brno a každým okamžikem čekáme podání žádosti k úseku Humpolec–Jihlava, tj. úseku přes Vysočinu,“ uvedl pro CNN prima NEWS tiskový mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

„Značky začne ŘSD postupně osazovat od poloviny listopadu. V následujících týdnech po dokončení projektové dokumentace povolíme zbylé úseky Jihlava – Velké Meziříčí a Mirošovice–Humpolec tak, aby zákaz předjíždění nákladních aut platil ve všech úsecích, kde nejsou k dispozici v jednom směru tři pruhy,“ doplnil.

Tvrdé postihy

Postupně by pak mělo dojít k zákazu vzájemného předjíždění kamionů na většině dálnice. „Cílovým stavem na D1 je tedy situace, kdy prakticky celá D1 mezi Mirošovicemi a Kývalkou, kde nejsou stoupací pruhy, bude osazena tímto zákazem. Na druhou stranu tu po celé délce bude asi 20 % dálnice, kde jsou tři pruhy a omezení zde nebude,“ vysvětlil Jemelka. Výjimku však budou mít kamiony v noci. „Zákaz bude stanoven jen mezi 6. a 22. hodinou,“ doplnil.

Že se nejedná o pouhou formalitu, svědčí také tvrdé postihy, které ministerstvo na řidiče chystá, pokud budou zákaz porušovat. „Co se týče sankce za neoprávněné předjíždění, tu v novém bodovém systému, který bude platit od ledna 2024, zpřísňujeme,“ popsal mluvčí.

Nyní platí, že řidič ve správním řízení dostane pokutu 5 000 až 10 000 Kč, přijde o sedm bodů a čeká jej zákaz činnosti až na 12 měsíců. „Nově směřujeme k přísnějšímu trestání hned na místě: 4 500 až 5 500 Kč, ve správním řízení 7 000 až 25 000 Kč a ztrátu šesti bodů. S tím, že platí princip dvakrát a dost, tedy pokud pak řidič ještě spáchá jeden závažný přestupek, vyboduje se,“ popsal Jemelka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vysokorychlostní trať za bilion? Potřebujeme ji, říká Kupka

Tagy: