Jurečka chce zatočit s nezaměstnanými na dávkách. Chystá spojení čtyř příspěvků

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Jurečka chystá revizi dávkového systému

Konec zneužívání systému sociálních dávek či méně papírování s žádostmi. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pondělí představil základní parametry revize systému sociálních dávek. Slibuje, že budou směřovat k těm skutečně potřebným a stát také zajistí lepší poradenství. Prezentované návrhy ve vysílání CNN Prima NEWS následně kritizoval exministr práce Zdeněk Škromach (SOCDEM). „Plyne mi z toho akorát lidovecký systém nízkých dávek,“ uvedl.

Ministerstvo práce chystá spojení čtyř sociálních dávek do jedné. Sloučit by se měly příspěvek a doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí a přídavek na dítě. Podávat by se měla jedna žádost. Kvůli nároku na pomoc od státu by se měl vedle příjmu žadatelů více posuzovat i jejich majetek. Podmínkou pro získání peněz má být práce či její hledání. Změny, o kterých již v neděli exkluzivně informovalo CNN Prima NEWS, by měly podle plánu začít platit příští rok.

ČTĚTE TAKÉ: V Karviné jsem si musel dát panáka slivovice, řekl Rakušan. Fialu bych vzal na debaty klidně s sebou

„V revizi se soustředíme na čtyři nejčastěji čerpané dávky. Systém není dostatečně motivační, aby se člověk snažil najít práci či rekvalifikovat se. Mnohdy lidem stačí zůstat doma, aniž by měli nějakou osobní aktivitu, a na dávky dosáhnou,“ uvedl Jurečka na pondělní tiskové konferenci.

Velkým tématem je podle něj zneužívání sociálních dávek. „Budeme se zaměřovat, abychom významně zastavili zneužívání dávek. Někdy klient vlastní více nemovitostí, přesto získá příspěvek na bydlení,“ vysvětlil ministr.

„Měníme strukturu Úřadu práce ČR vzhledem k sociálnímu poradenství. Jednodušší vyřizování žádostí a zároveň méně administrativy. Propojení dávek lépe zacílíme na potřebné a snadněji pomůžeme rodinám a dětem,“ dodal.

Škromach: Lidovecký systém nízkých dávek

Směřování reformy ocenil ve vysílání CNN Prima NEWS také někdejší ministr financí Vlastimil Tlustý. „Pan ministr řekl, že pracovat musí být výhodnější než nepracovat, což je zásadní. Je naprosto správné, že tímto směrem revize směřuje. Zjednodušení systému je určitě na místě. V současné době se v tom nikdo nevyzná,“ sdělil Tlustý.

Oproti tomu bývalý ministr práce Zdeněk Škromach (SOCDEM) je k reformě skeptický. „Žádnou změnu jsem nezaregistroval ani z té tiskové konference, jenom nějaká čísla, která nejsou ničím podložená. Mám obavu, že to bude ještě horší, než to bylo za ministra Drábka. Plyne mi z toho akorát lidovecký systém nízkých dávek,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nevíte dne ani hodiny, říká Jurečka k možné rezignaci. Znovu se omluvil za vánoční večírek

Tagy: