Konečná: Miliardáři vydělávají nekřesťanské peníze. Rétorika z roku 1948, míní komentátor

Kateřina Konečná (KSČM) v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS, 27. 6. 2024

360°, Thomas Kulidakis, Petr Fischer, Kateřina Konečná, Jiří Čunek - 22.10. v 22:26

Jsme připraveni komunikovat se všemi s cílem vytvořit co nejširší platformu tak, aby se levicová politika vrátila do Poslanecké sněmovny, řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS předsedkyně KSČM Kateřina Konečná. Mezi své programové priority zmínila mírovou politiku či progresivní zdanění firem. Podle komentátora Petra Fischera se však moderní levicová strana na boji proti bohatým stavět nedá.

Koalice Stačilo!, jejímž členem je také KSČM, podle Konečné v evropských a krajských volbách ukázala, že levicová politika může být v Česku životaschopná. V exkluzivním průzkumu pro CNN Prima NEWS navíc komunisté získali 5,3 procenta hlasů, a dostali by se tak do Poslanecké sněmovny.

ČTĚTE TAKÉ: Stačilo! požadovalo na Liberecku zneplatnění voleb, soud to zamítl. Koalice těsně neprošla

„Pro mě je to velmi důležitý signál. Budeme samozřejmě dále pracovat, abychom dali dohromady co nejvíce levicových subjektů a osobností. Chtěli bychom voličům ukázat, že můžeme být někdo, kdo rozbije ten konglomerát, který dnes vládne v Poslanecké sněmovně,“ sdělila v pořadu 360° šéfka komunistů.

Současnou koalici Stačilo!, kterou kromě komunistů tvoří Spojení demokraté – Sdružení nezávislých a Česká strana národně sociální, by prý byla ochotná ještě rozšířit. V této souvislosti se hovoří i o zájmu nové předsedkyně Sociální demokracie Jany Maláčové. Ta však ochotu spolupracovat s komunisty výslovně nepotvrdila a okolo případného připojení ke koalici spíše mlží.

Pro Konečnou je prý důležitá hlavně programová shoda. „Pokud přijdou další strany, pro které bude zásadní mírová politika, téma progresivního zdanění firem a kterým není jedno, že tři miliony obyvatel chudnou a pár miliardářů vydělává nekřesťanské peníze, tak jsme samozřejmě připraveni s nimi komunikovat a vytvořit co nejširší platformu,“ uvedla Konečná.

Fischer: Program Stačilo! není konstruktivní

Právě program koalice Stačilo! však podle komentátora Petra Fischera není úplně jasný. „Jediné, co jsem ji slyšel opakovaně i na demonstracích, kde vystupovala, tak v podstatě pořád mluví jenom o zdanění bohatých. To pro mě není konstruktivní program,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Fischer.

„Boj proti bohatým, kteří mají příliš mnoho, a my chudí máme málo – to je rétorika jako z roku 1948 nebo z 50. let. Myslím, že na tom se moderní levice stavět nedá,“ popsal.

Do programu se navíc podle něj dá napsat leccos. „Když si ale všimnu toho, jakým způsobem paní Konečná vystupuje, tak je to vlastně v podstatě jenom útok na instituce typu Evropská unie nebo Severoatlantická aliance,“ dodal Fischer.

Komentátor Thomas Kulidakis však v návrzích Konečné klasický levicový program vidí. „V zahraniční politice je to důrazný levicový program, tedy bez dvojích metrů, v podstatě humanistický. Říká, že je jedno, kdo válčí, stále je to odsuzováno. Na domácí úrovni jej také vidím – zdanit dividendy či bohaté firmy a dát více občanům na školy, školky nebo nemocnice,“ řekl Kulidakis.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Bezpečnostní sbory si polepší. Ve všech třídách se zvedne plat o 1 500 korun, uvedl Rakušan

Tagy:
komunista politika CNN Prima NEWS KSČM volby Kateřina Konečná Česko progresivní zdanění Petr Fischer Poslanecká sněmovna ČR politický proces Thomas Kulidakis Stačilo! politické strany a hnutí