Bartoš o hrozícím konfliktu na Ukrajině: Lidé by utíkali. Připravme se na migrační vlnu

Ivan Bartoš

PARTIE Terezie Tománkové (6)

Podle lídra Pirátů Ivana Bartoše by se Česko mělo připravit na migrační vlnu, která vypukne po očekávaném začátku konfliktu na Ukrajině. Jeden z hlavních představitelů vládní koalice to řekl v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Případná válka na Ukrajině bude mít obrovský dopad i na dění v Česku. V pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to naznačil lídr Pirátů Ivan Bartoš, který zároveň ubezpečil, že vláda i ministerstva vnitra, obrany a zahraničních věcí věnují dění na východě maximální pozornost.

„V diplomatické rovině se spolu se spojenci snažíme podporovat pozici Ukrajiny. Rusko vystupuje agresivně, používá hrozby a diskuse se prakticky nevede,“ uvedl.

„Je důležité se zaměřit i na případné sekundární dopady konfliktu. Třeba na bezpečnost našich lidí na Ukrajině nebo na hranicích. Proto je teď správné vydat varování, aby Češi tímto směrem necestovali. Pokud konflikt vzplane, což podle posledních informací vypadá na konkrétní data, a doufám, že to tak nebude, vyvolá to vlnu lidí, kteří odtud budou utíkat,“ řekl Bartoš ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že nastane migrační vlna, na kterou musíme být připraveni.

Rusko má u ukrajinských hranic desítky tisíc vojáků, soustředilo sem obrovské množství armádní techniky. Pro Západ je to jasný signál, že se chystá ofenziva na Ukrajinu. USA, Německo a další státy již začaly ze země evakuovat část diplomatů, počty svých pracovníků na zastupitelských úřadech snižuje i Rusko.

Ministerstvo zahraničních věcí ČR v sobotu kvůli hrozbě ruské agrese varovalo občany před cestami na Ukrajinu a do Běloruska. Čechům, kteří se tam již nacházejí, doporučilo zvážit cestu domů.

„V ohrožení jsou nejen nejbližší země, ale i mír v celé Evropě,“ pokračoval v Partii lídr Pirátů. „Jsme součástí Evropské unie a NATO, takže určitá jednání probíhají. Máme závazky vůči spojencům. Naším cílem je stabilní situace na Ukrajině.“

Mezitím se však situace na první pohled spíš zhoršuje. Respektovaný web Politico dokonce s odvoláním na tři oficiální zdroje z Washingtonu a Evropy napsal, že by ruská invaze mohla začít ve středu 16. února.

„Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, aby situace podobnými výroky neeskalovala. Na Ukrajině to vyvolává neklid,“ řekla v Partii bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO). „Varování vlády směrem k občanům, aby do rizikových míst nejezdili, vidím jako pozitivní. Jinak je však na místě maximální zdrženlivost. Mělo by se podle ní využít diplomatických prostředků, protože válku nechce nikdo.

Hosté pořadu na CNN Prima NEWS zmínili, že konflikt na Ukrajině by měl pro Česko i ekonomické dopady; válka by například zahýbala s cenami energií.

„Tyhle věci by ale samozřejmě byly druhotné. Hlavně doufám, že k žádnému konfliktu vůbec nedojde. Věřím, že se to vyřeší,“ prohlásil místopředseda Poslanecké sněmovny PČR Jan Skopeček (ODS).

Tagy: