Evakuace diplomatů v Kyjevě byla nutná. Hrozba ruské invaze je velká, tvrdí USA

Voják na Ukrajině

Riziko ruského vojenského vpádu na Ukrajinu je dostatečné vysoké a bezprostřední, aby ospravedlnilo odjezd značného počtu zaměstnanců amerického velvyslanectví v Kyjevě. Při návštěvě Havaje to řekl šéf americké diplomacie Antony Blinken. Zároveň uvedl, že se Moskva stále může vydat diplomatickou cestou. Informuje o tom agentura Reuters.

Americké ministerstvo zahraničí v sobotu oznámilo, že nařídilo odjezd zaměstnancům, kteří na americkém velvyslanectví v Kyjevě nezastávají kriticky důležité funkce. Ještě předtím vyzvalo americké občany, aby Ukrajinu neprodleně opustili a do země necestovali.

„Nařídili jsme odchod většiny Američanů, kteří jsou stále na americké ambasádě v Kyjevě. Riziko ruské vojenské akce je dostatečně vysoké a hrozba je natolik bezprostřední, že je to prozíravé,“ uvedl Blinken na tiskové konferenci v Honolulu, kde se setkal se svými japonskými a jihokorejskými protějšky.

Zároveň zopakoval, že nynější krizi kolem Ukrajiny bude s Ruskem stále možné řešit diplomatickou cestou, pokud Moskva sníží napětí. „Diplomatická cesta zůstává otevřená. Způsob, jak může Moskva ukázat, že chce jít touto cestou, je jednoduchý. Měla by spíše deeskalovat než eskalovat,“ řekl Blinken.

Moskva shromáždila u hranic s Ukrajinou přes 100 000 vojáků, dalších zhruba 30 000 vojáků má nyní na cvičení v Bělorusku. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, ale popírá, že by chystalo útok proti svému sousedovi. Tvrzení Spojených států o hrozící ruské invazi na Ukrajinu přitom označuje za hysterii.

Moskva požaduje, aby se NATO zavázalo nepřijmout Ukrajinu za členský stát aliance. Washington naopak trvá na politice otevřených dveří NATO.

Tagy: