Olympiáda jako maskovací manévr? Rusko hry využilo k útoku na Gruzii i anexi Krymu

Využít olympijské hry jako zastírací manévr pro válečný konflikt by nebylo pro Rusko nic nového. Prezident Vladimir Putin se totiž v uplynulých letech odhodlal ke konfliktu s jinou zemí právě v době konání turnaje pod pěti kruhy. V roce 2008 využil letní olympiádu v čínském Pekingu k válce s Gruzií. O šest let později pak v den skončení turnaje v Soči začala i ruská anexe Krymu. USA nyní varují, že Putin by tento tah mohl použít i v případě Ukrajiny.

Slavný americký film Vrtěti psem s Robertem de Nirem a Dustinem Hoffmanem v hlavní roli pojednává o tom, jak fiktivní válkou zastínit aktuální politický skandál. Ruský prezident Vladimir Putin má s tímto tahem již své zkušenosti. Sportovní svátek využil jako zastírací manévr již v minulosti.

Na olympijské hry, letní i zimní, se tradičně soustředí pozornost celého světa. Toho si jsou vědomi i politici. V roce 2008, v době konání letních olympijských her v čínském Pekingu, se oči veřejnosti upínaly na monumentální zahájení her. O pár hodin dříve přitom o několik tisíc kilometrů západním směrem začala válka.

V noci ze 7. na 8. srpna 2008 byly zahájeny boje v Jižní Osetii. Gruzijci tehdy proti separatistům v oblasti zahájili dělostřelecké bombardování a Rusové se do něj okamžitě zapojili. Gruzii obvinili z „agrese proti Jižní Osetii“ a následně se pustili do velmi rozsáhlé pozemní, letecké, ale i námořní invaze do Gruzie. Cílem Ruska byla „operace vynucení míru“. Gruzijci neměli proti svému mnohonásobně většímu, početnějšímu a daleko lépe vyzbrojenému soupeři nejmenší šanci.

Konfliktu v Jižní Osetii poté využil sousední region Abcházie, který také patřil Gruzii, ale měl silné separatistické tendence. Abcházijci začali s podporou Rusů útočit na Gruzínské jednotky. Rusko posléze Abcházii uznalo za nezávislý stát, na rozdíl od většiny ostatních zemí. Putin tehdy formálně působil jako premiér, zatímco prezidentem byl jeho věrný spojenec Dmitrij Medveděv. Reálně však ovládal domácí politiku právě dlouholetý nestor ruské politiky.

Spor o Krym

Putin olympijské hry využil i v době, kdy je sám pořádal. Šlo o zimní olympiádu v ruském Soči na pobřeží Černého moře. V té době probíhala vnitrostátní krize na Ukrajině, která vedla k sesazení tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče. Novou vládu Arsenije Jaceňuka, která se chopila moci po protestech na Majdanu však představitelé poloostrova Krym odmítli uznat.

Následně se na Krymu objevili ozbrojenci bez státních insignií, zato s moderní výzbrojí, kteří doplnili místní proruské separatisty. Společně obsadili důležité pozice na Krymu a dosadili do svých orgánů proruské vedení. Putin později přiznal, že aspoň část těchto ozbrojenců patřili do armády Ruské federace.

Poloostrov na jihu Ukrajiny, kde měl již před anexí Kreml zakotvenou část svého loďstva a své vlastní základny, je dlouhodobým předmětem sporu mezi Ruskem a Ukrajinou.

Začne ve středu válka?

Dnes je napětí mezi Ruskem a Ukrajinou opět značné. Rusové stahují k hranicím s Ukrajinou své jednotky a výzbroj pod záminkou vojenských cvičení. Další jednotky mají v sousedním Bělorusku, které rovněž s Ukrajinou hraničí, ale vojáky má i jinde. Část jednotek má na zmiňovaném anektovaném Krymu, další „číhají“ na východě u Donbasu, který ovládají proruští separatisté a malou část mají i na západě, konkrétně v moldavském regionu Podněstří. I ten ovládají vzbouřenci, kteří sympatizují s Ruskem.

Situace je čím dál více napjatá. Spojené státy v pátek vzkázaly svým občanům na Ukrajině, aby ji z bezpečnostních důvodů do 24 až 48 hodin opustili. Informoval o tom bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan s tím, že Rusové by mohli zahájit invazi. „Pokud Rusové zaútočí na Ukrajinu, tak pravděpodobně začnou leteckým bombardováním a raketovými útoky, které by mohly zabít civilisty bez ohledu na jejich národnost. Následná pozemní invaze by zjevně vedla k masakru masivních rozměrů,“ varoval bezpečnostní poradce prezidenta Joea Bidena.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken zároveň dodal, že útok může přijít i během současných zimních olympijských her v Číně. „Jak jsme již dříve uvedli, jsme v situaci, kdy invaze může začít kdykoliv. A aby bylo jasno, to znamená i během olympiády,“ prohlásil Blinken. Podle amerických diplomatů a zpravodajských služeb by Rusko mohlo invazi zahájit ve středu 16. února.

Výzvy k opuštění Ukrajiny ke svým občanům poté směřovali i Němci, Nizozemci či Japonci. Česko prozatím žádné doporučení svým občanům nevydalo. K prvnímu kroku přistoupilo nyní i Rusko. To během soboty oznámilo, že z Kyjeva stahuje své diplomaty. Zdůvodňuje to „západními provokacemi“.

Tagy: