Konfliktů ve vládě teď bude víc, míní Dolejší. Řekl, proč je Pekarová naštvaná na Rakušana

Komentátor Seznam Zpráv Václav Dolejší

Komentátor Václav Dolejší k rozporům ve vládní koalici

Dvouleté období bez sporů ve vládě bylo neobvyklé. Teď to zkrátka vybouchlo, řekl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS komentátor Seznam Zpráv Václav Dolejší. Podle něj budou další spory v koalici následovat. Napětí prý panuje zejména mezi ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) a šéfkou Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou.

„Krize je možná zažehnána, ale nevěřím, že by byly zcela zažehnány konflikty ve vládní koalici,“ řekl Dolejší. Narážel tím na zklidnění situace po setkání pětikoalice, kde se debatovalo o jmenování zmocněnce pro euro ministrem pro evropské záležitosti Martinem Dvořákem (za STAN).

ČTĚTE TAKÉ: Klusová: Rakušanova cesta do Karviné mě naštvala. Image o městě plném lůzy nám škodí

„Bylo výjimečné, že se toto ‚manželství‘ pěti stran ve vládě dva roky nehádalo. Bylo to velmi neobvyklé a teď to prostě vybouchlo,“ uvedl komentátor. Podle něj budou zřejmě další spory následovat, protože Česko letos čekají troje volby. Strany se tak podle něj budou snažit odlišit jedna od druhé.

Starostové se podle Dolejšího snaží přebrat pozici hlavního zastánce zavedení jednotné evropské měny v Česku. Velmi těžce to podle něj odnáší vztah Rakušana a Pekarové Adamové, protože právě její TOP 09 se profilovala jako nejvíce proevropská strana ve vládě a přijetí eura bylo jedním z jejích vlajkových témat.

„Zdá se mi, že Markéta Pekarová Adamová je hodně naštvaná na Víta Rakušana. Může to být tím, že jí vzal toto jejich ústřední téma. A také proto, že Starostové předtím TOP 09 vyfoukli Danuši Nerudovou jako hvězdu na kandidátku do Evropských voleb,“ sdělil Dolejší.

Ostatní koaliční strany Rakušanovi prý také vyčítají, že ministři z jeho hnutí nepodávají ty nejlepší výsledky. „Toto všechno se semlelo dohromady, a proto také na onom jednání za zavřenými dveřmi údajně padla věta od premiéra Petra Fialy (ODS), který se Víta Rakušana zeptal, zda ještě Starostové chtějí ve vládě být,“ dodal Dolejší.

Napětí ve vládní koalici nastalo poté, co ministr pro evropské záležitosti jmenoval svého zmocněnce pro zavedení eura. Rozhodnutí rozladilo zejména stranu ODS, která je dlouhodobě proti přijetí společné evropské měny. Po pětihodinovém dohadovacím řízení se pětikoalice domluvila, že Petr Zahradník se z pozice zmocněnce ministra Martina Dvořáka přesune na pozici jeho poradce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lidovci zradili své voliče, míní politolog Kubáček. Schmarcz řekl, koho by nejraději dosadili za Jurečku

Tagy: